Düzce hangi desteklerden yararlanacak?
 
Yeni sistemle Türkiye 6 bölgeye ayrılacak. Yatırımlara vergi, faiz ve prim desteği verilecek. Yatırımlar için yer tahsisi de yapılacak yeni pakette Düzce 4. bölgede yer alıyor. Düzce'ye yatırım yapmak isteyen yatırımcılara sağlanacak destekler ise şöyle:
 
Stratejik yatırımlar
 
Eğer bir yatırımcı Düzce'ye stratejik bir yatırım yapmayı planlıyorsa; yatırım malı ithalat makine ve teçhizat için gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, 7 yıl süreyle sigorta primi desteği, yatırımın yüzde 50'si kadar vergi indirimi, yatırım kredileri için 50 milyon liraya ulaşan faiz desteği, yatırım yeri tahsisi, asgari 500 milyon tutarındaki yatırımlar için bina ve inşaatta KDV istisnası alacak.
 
Lokomotif sektörler
 
Yeni teşvik sisteminde, bazı lokomotif sektörler de destekleniyor. Bu çerçevede, belirli büyüklükteki savunma, havacılık ve uzay alanındaki yatırımlar ile otomotiv, uzay veya savunma sanayine yönelik test merkezleri ve rüzgâr tüneli yatırımlarının, yatırım yerine bakılmaksızın, 5’inci bölge desteklerinden yararlanacak.
 
Eczacılık ürünleri
 
Özellikli eczacılık ürünleri olan, biyoteknolojik ve onkolojik ilaçlar ile kan ürünleri üretimine yönelik yatırımların, yatırım yeri dikkate alınmaksızın, aynı şekilde 5’inci bölge desteklerinden yararlanması sağlanacak.
 
Eğitim yatırımları
 
Yeni teşvik sisteminde, eğitim yatırımlarını da öncelikli olarak destekleniyor. Özel sektör tarafından gerçekleştirilecek olan ilk, orta ve lise eğitim yatırımları, hangi ilde yapılırsa yapılsın, Bölgesel Teşvik Uygulamaları kapsamında 5’inci bölge desteklerinden yararlanacak.
 
Eğer OSB'ye yapılırsa
 
Eğer yatırımcı, Düzce’de, Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırım yaparsa, 4’üncü bölgenin değil, 5’inci bölgenin imkânlarından yararlanacak.

 

Haber; H. İŞCAN