Yılbaşından itibaren trafik cezaları yeniden değerleme oranı olan yüzde 3,93 oranında arttırılacak. Buna göre, kırmızı ışıkta geçmenin 166 lira olan cezası, yeni yılda 172 liraya yükselecek. Sürücü belgesi almadan direksiyon başına geçenler ile belgesi geri alındığı ya da iptal edildiği halde araç kullananlara bin 462 lira ceza verilecek. 
 

 

Alkollü araç kullanma

 

 

Alkollü araç kullanan sürücüler, birinci defada 727 lira, ikinci defada 911 lira, 3 ve 3'ten fazlasında ise bin 462 lira ceza ödeyecek. Trafik polisleri, 5 yıl içinde alkollü araç kullananların ehliyetine birinci defada 6 ay, ikinci defada 2 yıl, 3 ve 3'ten fazlasında 5 yıl süreyle el koyacak.

 

 

Hız sınırı

 

 

Emniyet kemeri ve kask takmamanın cezası 80 liraya çıkarken hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30 oranında aşan sürücülere 172 lira, yüzde 30'dan fazla aşan sürücülere ise 356 lira ceza yazılacak. 1 yıl içinde hız sınırını 5 defa ihlal ettiği belirlenen sürücünün elliyeti 1 yıl geri alınacak.

 

 

Park yasağı

 

 

Park etmenin trafik işaretleri ile yasaklandığı yerlerde park eden sürücülere 80 lira ceza uygulanacak. Kurallara uygun şekilde park etmiş araçların çıkmasına engel olacak yerlerde park eden sürücülere ise 80 lira ceza kesilecek. Yaya yoluna park edenler 80, engellilerin araçları için ayrılmış park yerlerini kullananlara da 160 lira ceza yazılacak.

 

 

Cep telefonu kullanana 80 lira ceza

 

 

Direksiyon başındayken cep telefonuyla konuşan ya da kullanan sürücülere 80 lira ceza uygulanacak. Kaza yerinden kaçan sürücüler için de cezalar arttı. Buna göre; yaralamalı veya ölümlü kazalarda olay yerinden kaçanlara 356 lira, kazayı yetkililere bildirmeyenlere ise 172 lira ceza verilecek. Kazazedelere yardım etmeden olay yerinden uzaklaşanlara da 172 lira ceza verilecek.