Maliye Bakanlığı, stopajda yerli ve yabancı tüm yatırımcılar açısından vergileme farklılığını ortadan kaldıran yeni bir sistemin uygulamaya konulmasının öngörüldüğünü açıkladı. Hisse senedi alım satım kazançlarında yerli ve yabancı tüm yatırımcılardan stopaj alınmaması uygulamasına devam edileceğini bildiren Maliye Bakanlığı, yatırım fonları dahil sermeye şirketleri için stopajın sıfır olacağını, gerçek kişiler ve diğer kurumlar için ise yüzde 10 oranında ygulanacağını belirtti. Maliye Bakanlığı, hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri alım satım kazançlarının vergilendirilmesinde "yerli ve yabancı" tüm yatırımcılar açısından vergileme farklılığını ortadan kaldıran yeni bir sistemin uygulamaya konulmasının öngörüldüğünü açıkladı. Hisse senedi alım satım kazançlarında, halen olduğu şekilde yerli ve yabancı tüm yatırımcılar için sıfır stopaj uygulamasına devam edileceğini belirten Maliye Bakanlığı, yatırım fonları dahil sermeye şirketleri için stopajın sıfır olacağını, gerçek kişiler ve diğer kurumlar için ise yüzde 10 oranında stopaj uygulanacağını bildirdi.
Maliye Bakanlığı'ndan hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetlerinin alım satım kazançlarının vergilendirilmesine ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, bazı basın yayın organlarında yerli ve yabancı yatırımcılar için bütün menkul kıymet kazançlarına yüzde 10 oranında stopaj uygulanacağı konusunda haberler yer aldığı, ancak bu haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi. Açıklamada hisse senedi ve devlet iç borçlanma senetleri alım satım kazançlarında yabancı yatırımcılar için yüzde sıfır stopaj uygulamasının Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini anımsatan Maliye Bakanlığı, söz konusu kararın 8 Ekim 2010 tarihinde yürürlüğe gireceğini vurguladı. Ancak söz konusu kararın yürürlüğe girmesi beklenmeksizin bir düzenleme yapılmasının amaçlandığını vurgulayan Maliye Bakanlığı, bu çerçevede, yapılan çalışmalar neticesinde, yerli ve yabancı yatırımcılar açısından vergileme farklılığını ortadan kaldıran yeni bir sistemin uygulamaya konulmasının öngörüldüğünü açıkladı.
Açıklamada uygulamaya konulması öngörülen sistemle ilgili şu bilgilere yer verildi:
"Buna göre, hisse senedi alım satım kazançlarında, halen olduğu şekilde yerli ve yabancı tüm yatırımcılar için yüzde sıfır stopaj uygulamasına devam edilmesi, devlet iç borçlanma senetlerinin alım-satım ve itfa kazançlarında ise yerli - yabancı yatırımcı ayrımına dayalı stopaj uygulaması kaldırılarak; sermeye şirketleri (yatırım fonları dahil) için yüzde 0 oranında, diğer mükellefler (gerçek kişiler ve diğer kurumlar) için ise yüzde 10 oranında stopaj yapılması öngörülmektedir."