Türkiye için önemli bir gen kaynağı olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya koyulan Yığılca arısının üretim potansiyelini arttırarak, arı ırkının tescilli hale getirilmesi amacıyla ana arı projesi Yığılca’da hayata geçirildi.

140 bin lira değerindeki proje kapsamında, Yığılca’da ana arı üretimi potansiyeli bulunan 8 arıcı belirlendi. Arı yetiştiricilerine ana arı üretmek için gerekli olan ruşet kovan, ana arı seti, işaret boyası, çerçeve arası yemlik, larva transfer kalemi ve ana arı kafesi gibi ana arı malzemeleri Yığılca Kaymakamı Muhammet Furkan Sancaktutar, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Onur Çolak, tarafından ücretsiz olarak teslim edildi.



Üretilen ana arılar ilk olarak Yığılca’da daha sonra ise Düzce’de bulunan diğer üreticilere yüzde 50’sinin proje tarafından karşılanması kaydıyla verilecek.
Projenin devamında ana arı üreten işletmelerin kolonilerinden özellikleri bakımından en üstün olanlarından 200’ü bir grup oluşturularak Düzce İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Yığılca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Arı Yetiştiricileri Birliği ve Düzce Üniversitesi (DAGEM) işbirliğinde seçim çalışması yapılacak. Yığılca arısının Bakanlık tarafından tescili ve bölgenin izole bölge oluşturularak korunması sağlanacak.

Haber:Y.SEVER