Düzce Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yıldırım, afet durumlarında esnaflara sağlanan kolaylık ve imkanları açıkladı.

Akçakoca ve Cumayeri ilçelerinde sel felaketi yaşandığını hatırlatan Başkan Yıldırım, hayatını kaybedenlere rahmet dilerken, arama çalışmalarında ve sel alanında çalışan ekip ve kuruluşlara teşekkür etti.

Yıldırım, zarar gören vergi mükelleflerin 18 Eylül’e kadar vermeleri gereken beyannamelerini, 26 Eylül’e kadar verilmesi her ay için ayrı ayrı beyan ve ödeme imkânı getirildiğini belirterek şunları söyledi:

“26 Temmuz tarihine kadar verilmesi gereken 2019/Haziran dönemine ilişkin Muhtasar Beyannamesi; 26 Eylül tarihine kadar verebilecek, ödenecek vergiyi de 26 Eylül tarihine kadar yapabilecektir. 26 Temmuz tarihine kadar verilmesi gereken 2019/Haziran dönemine ilişkin KDV Beyannamesini; 26 Eylül tarihine kadar verebilecek, ödenecek vergiyi de 26 Eylül tarihine kadar yapabilecektir. 18 Temmuz ve 18 Eylül tarihleri arasında verilmesi gereken diğer tüm beyannameler için de aynı süre hesaplanması yapılacaktır. Bu uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin, bağlı oldukları vergi dairesine bir dilekçe ile başvurmaları ve başvuru sırasında selden zarar gördüklerini ispat eden belgeleri (itfaiye raporu, polis tutanağı gibi) ibraz etmeleri gerekmektedir.”

Açıklamada aşama aşama yapılması gerekenlere de açıklık getirildi.



1-VERGİ DAİRESİNDE YAPILMASI GEREKENLER:


Mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesine aşağıda örneği bulunan dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların  takdiri ve tespiti  istenecek, dilekçeye aşağıdaki belgeler de eklenecektir.

1)-Zayi olan malların (Mallar (Ticari mallar, hammadde, yardımcı madde, mamül madde Vb.), Demirbaşlar, Araçlar, Tesis ve Makinalar)  listesi,

2)-İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden, yetkili kurumlardan alınacak tespit tutanağı,

3)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)



2)-ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNDE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER:

Vergi mükellefleri İşyeri merkezinde yetkili olan Asliye Ticaret mahkemesine aşağıda örneği bulunan dilekçe ile dava açmak sureti ile zayi olan Ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgenin alınması gerekir. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenecektir.

Konuya ilişkin TTK madde açıklamasına göre; TTK 82/7 maddesi gereği; tacir, ticari işletmesinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, ziyaı öğrendiği andan itibaren on beş gün içinde yani olayın olduğu itibaren onbeş gün içinde bu davayı açabilir.  Aksi takdirde karşılaşabileceği mali ve hukuki sorunlarda defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır.



1)-İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden, yetkili kurumlardan alınacak tespit tutanağı,

2)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)



3)-SEL FELAKETİ NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLARIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU:

K.D.V Kanununun 30. maddesinin c bendinde ”Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisinin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği “ hükmedilmiştir.



İlgili kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere sel felaketi sonucu zayi olan malların, alış vesikalarında gösterilen KDV indirim konusu yapılabilecektir.

Ayrıca bu mallarla ilgili olup önceki dönemlerde indirilen katma değer vergileri düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyecek, henüz indirilememiş olan katma değer vergileri ise takip eden dönemlerde indirilebilecektir.



4- SİGORTA ACENTESİNE BAŞVURU:

Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükellefleri, ilgili sigortaya müracaat ederek ekspertiz aracılığı ile değer tespiti yaptırması gerekir. Sigortadan alınacak tazminat  muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirilir.

Sel felaketinde yaşamını yitiren hemşehrilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diler, Böyle felaketlerin bir daha yaşanmaması temennisi ile mağdur olan tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.

Haber: İ.İ.AYDOĞDU
Görüntü: C.A.KUŞ