Yalancı bahara kanarak çiçek açan meyve ağaçlarını don vurdu. Geçtiğimiz yıl özellikle fındık bahçelerinde verimi etkileyen don, bu yıl da vaktini şaşırmadı ve yine tam bahara geçiş ayında etkisini gösterdi. Kasım, Aralık ve Şubat aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde gerçekleşmesi meyve ağaçlarındaki tomurcukların zamanından önce aktif hale geçmesine yol açtı. Ancak Mart ayının ikinci yarısında ortaya çıkan don zararı, Düzce başta olmak üzere 36 ilde erken çiçek açan meyve ağaçlarını vurdu. 2014'te etkili olan ve fındık fiyatlarının 15 TL'ye kadar yükselmesine yol açan don olayının bu kez aynı oranda fındık tarlalarını olumsuz etkilmesinin beklenmediği vurgulandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiçeklerde meydana gelen don zararının verime bir miktar etkisi olacağını, ancak büyük kayıplar yaşanmayabileceğini vurguladı. TZOB Genel Başkanı Bayraktar, bu yıl tarımsal üretim döneminin başladığı Ekim ayından buyana hava sıcaklıklarının özellikle Kasım, Aralık ve Şubat aylarında mevsim normalleri üzerinde gerçekleşmesinin meyve ağaçlarında tomurcukların zamanından önce aktif hale geçmesine yol açtığını, meyve ağaçlarında erken çiçeklenme meydana geldiğini vurguladı.

Yalancı baharla erken çiçeklenme bir ay önce gerçekleşti

Ziraat Odalarından aldıkları bilgilere göre, önemli meyve üretici illerinden Isparta, Karaman, Bursa, Bilecik, Sakarya, Balıkesir, Çanakkale, Düzce illeri başta olmak üzere genel olarak çoğu ilde erik, kiraz, şeftali, nektarin, badem, ceviz, armut, elma, kayısı, fındık gibi meyve ağaçlarının erken uyandığını ve erken çiçeklenme gerçekleştiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Birçok meyve ağacında Mart ayı sonunda oluşması beklenen erken uyanma ve çiçeklenme, bu yıl artan hava sıcaklıkları nedeniyle yaşanan ‘yalancı baharla’ bir ay önce gerçekleşti. Mart ve Nisan aylarında gerçekleşebilecek düşük hava sıcaklıklarının özellikle meyveler için hayati önem taşıdığını daha önce bildirmiştik. Ayrıca risk taşıyan Mart ayı içinde hava sıcaklıklarına yönelik açıklama yapmıştık. Nitekim, 16-20 Mart, 27-29 Mart 2016 tarihlerinde yoğun yaşanmakla birlikte Mart ayının ikinci yarısında don, ülke genelinde birçok ilimizde erken çiçek açan meyve ağaçlarındaki çiçeklerde etkili oldu.” dedi.

Verime etkisi olacak

Zararın meyve oluşumunu ve verimi ne kadar etkileyeceği konusunda bugünden tahmin yürütmenin mümkün olmadığını vurgulayan Bayraktar, şöyle devam etti: “Bu tarihte çiçeklerde meydana gelen don zararının verime bir miktar etkisi olacak. Bu kesin. Ancak, hava sıcaklıklarının optimum seviyede devam etmesi durumunda büyük kayıplar yaşanmayabilir. Mart ayında gerçekleşen don riskinin yanı sıra Nisan ayı da oldukça önemli. Nisan ayında don riski devam ediyor. Bu ay gerçekleşebilecek don zararının meyvelerde kaybı daha fazla olabilir. Meyvecilikte optimum koşulların sağlandığı dönemlerde de meyve ağaçlarında açan çiçeklerin hepsi meyve bağlamamaktadır. Normal verim yıllarında açan çiçeklerin yaklaşık olarak elma ve armutlarda yüzde 10-15, kayısılarda yüzde 15-20, kirazlarda yüzde 25-30 ve bademlerde yüzde 20-30'u yeterli bir ürün sağlamaktadır. Mart ayı don zararının etkileri ve devamında Nisan ayı iklim koşulları, 2016 yılı meyve rekoltelerinin belirlenmesinde etkili olacaktır.”

Haber:C.ÜSTÜNER