Yoksullara yardım sistemi değiştiriliyor. Yeni yardım sistemi, yoksulları devletten yardım almayı alışkanlık hale getirmeyi ve tembelliği değil, üretimi teşvik edecek şekilde hazırlandı. Sosyal Güvenlik Kurumu hazırladığı yeni tasarı taslağı ile devletin yoksullara yapacağı tüm yardımlar tek çatıda toplanacak. Böylece tüm kamu kurumlarıyla belediyelerin yapacağı her türlü yardımlar tek merkezden ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacak.

Yeni sistemde yoksul aileler ihtiyaç durumlarına göre bölümlere ayrılacak. En yoksul aileye devletin yapacağı tüm yardımların toplamı hiçbir şekilde brüt asgari ücretin yarısını yani 319 YTL 35 YKr’yi geçemeyecek. Bu limitten özürlü ailelerle üniversite mezunlarına verilecek kredi dahil edilmeyecek. Bakanlar Kurulu’na bu tutarı iki katına kadar artırma yetkisi verilecek.

Yeni yardım sistemiyle kömür yardımı uygulaması sona erecek. Devlet sadece olağanüstü kış şartları ve benzeri gibi nedenlerle geçici durumlarda kömür yardımı yapabilecek. Tüm bu çocuk, barınma, geçinme yardımları toplamı asgari ücretin yarısını geçemeyecek.