Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) raporunda, fiyatlardaki artışa vurgu yapıldı ve mutfak enflasyonunda 12 aylık artışın yüzde 20.45 olduğunu belirtti. Rapora göre bir kişinin aylık geçim maliyeti 2 bin 225 lira olurken, döviz, elektrik, doğalgaz ve benzin fiyatlarındaki artış ve temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki yükselişle geçim şartları daha da ağırlaştı.

Türk-İş açlık ve yoksulluk araştırması sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı bin 812 lira, bir çalışanın -sadece kendisinin- yapması gereken yaşama maliyeti ise aylık 2 bin 225 lira olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 74 lira, yoksulluk sınırı tutarı ise 241 lira arttı. Yılbaşına göre artış tutarı sırasıyla 204 lira ve 666 lira oldu. Son bir yılda mutfağa gelen ek yük 308 lira ve aile bütçesine gelen ek yük 1.002 lira arttı. Açlık sınırı dört kişilik bir aile için 1,800 liranın üzerine çıkarken, yoksulluk sınırı ise 5 bin 903 liraya yükseldi.

Haber: M. AYDIN