Hükümetin öngörüleri doğrultusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bazı sektörlerde kredi kartına taksit uygulamasını sıfırlarken, bazı sektörlerde taksit miktarını 36 aydan, 12 ve 9 aya kadar indirdi. Kuyumculuk sektöründe ise kredi kartına taksit uygulaması yasaklandı. Gerekçe olarak özellikle zor durumda olan vatandaşların kuyumcudan alım-satım farkı en az olan cumhuriyet altını ve gram altın gibi ürünleri alım satımı yapılmış gibi kredi kartıyla borçlanma yöntemleri oluşturarak para kullanma imkanları sağlamaları gösterildi.

1 Şubat’tan itibaren uygulamaya konan karar Kuyumcu sektörünü olumsuz etkilediği ve Türkiye genelinde esnafın kepenk kapattığı söyleniyor.


PİRE İÇİN YORGAN YAKTILAR


Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Düzce Kuyumcular Derneği Başkanı Serkan Sezen, hükümetin sektör temsilcilerinin görüşü alınmadan verdiği kararın yanlış sonuçlar doğurduğunu söyledi. Sezen, satışların yüzde yüz oranında etkilendiğini de sözlerine ekledi.


Sezen, “ Bu uygulama bizim sektörü yüzde 100 etkiledi. Bizim ürünlerimiz fiyat olarak pahalı. Bugün, Bir çeyrek altın almaya kaldığınızda 100-150 TL, bir bilezik aldığınızda 1 buçuk 2 milyar ödüyorsunuz.. Bir nişan düşün alışverişi yapmaya kaldığımızda meblağ daha da artıyor. Bu koşullarda bu paraları verecek insan az. Nişan ve düğün alışverişinde yüklü alışveriş yaptıklarında kredi kartına taksitlendirme yapabiliyordu. Hükümet bu olayı kaldırdı. Bu olayda danışılmadı. “dedi.


TEFECİLERE YARADI


Alınan kararın kredi kartına taksit yapan tefecilere ve bankalara yaradığını söyledi.

Sezen, “Daha değişik şikâyetler dayanarak kaldırdılar. Bana göre pire için yorgan yaktılar. Bizde de taksitle bilezik alıp başka kuyumculara satanlar var. Bunları ön plan çıkararak koydu. Ancak bankacılar ve tefecilerin önünü açtı. Vatandaş şimdi kredi kartı ile taksit yapan tefecilere ya da bankalara gidiyorlar.” dedi.


İMZA TOPLADIK

Konuya ilişkin Türkiye genelinde olduğu gibi Düzce’de dernek olarak dilekçe topladıklarını ifade eden Sezen, sözlerine şu şekilde devam etti:


“İş konusunda bizi çok etkiledi. Yaklaşık 10 milyar TL bizim sektörde daralmaya gidilmiş. Biz Düzce’de kuyumcular olarak imza toplanarak şikayetlerimizi devletimize bildirdik. Şuana kadar bir şey çıkmadı. Başka şehirlerde kepenk kapatma olaylarını duyuyoruz. Nakit, tek çekim yapıyoruz. Daha az kapasiteli şekilde çalışıyoruz. İnşallah bu uygulama sona erdirilir.”


17 Aralık olaylarından sonra piyasa hala yerine oturmadığını da sözlerine ekledi.

 

 

 

 

Haber;S.Kaşkır