RÜŞVET operasyonu kapsamında yaşanan gelişmelere bağlı olarak döviz kurundaki yaşanan hızlı yükseliş nedeniyle bir çok sektör ürünlerine zam yapmaya hazırlanıyor., 2013 yılını rekorla kapatmaya hazırlanan otomotiv sektörünü önümüzdeki yıl vuracak. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Hayri Erce, yaşanan gelişmelere bağlı olarak önlerini göremediklerini belirterek, “Biz zaten 2014 yılının Fed’in tahvil alımını azaltacağını açıklamasına bağlı olarak kötü geçeceğini öngörüyorduk. Şimdi operasyona bağlı olarak artan döviz kuru bu durumu daha da olumsuz bir noktaya götürecek gibi. Kısa vadede otomotiv markaları kur artışını merkezlerden aldıkları destekle tolere etmeye çalışacaklardır".dedi.
Otomotiv firmaları yetkilileri ise eldeki stoklara bağlı olarak Ocak ayında otomobil fiyatlarının ilk etapta en az yüzde 5 zamlanacağını belirterek, “2014 yılı modellerin fiyatları ise en az yüzde 10 zamlanır. Tabi bu firmadan firmaya değişir. Kurun artışına karşı yurtdışından alınacak desteklerle artışların oranı önümüzdeki günlerde belli olur. Fiyat artışlarının tam olarak yansıması eldeki stokların bitmesiyle kendini gösterir” yorumunu yaptılar.

SİYASİ gelişmelere paralel olarak yükselen dolar ve Euro inşaat pazarında da etkisini gösterecek. Kurların son şeklinin kabul edilemez olduğunu belirten Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, gelinen noktada inşaat şirketlerinin zarara uğrayacağını söyledi.Döviz artışının konut alacaklar için iyi bir fırsat olduğunu dile getiren Çelik, “İnşaat maliyetler 1.70 kuruna göre yapıldı. Şimdilerde 2.10’lardayız. 2-3 ay içinde şirketler yeni maliyetlerine göre fiyatlarını revize edecek. Konuta yüzde 15-20 zam gelecek. Şimdi ev alan bu fiyat artışından etkilenmeyecek” dedi. Bunu Bağlı olarak olarak konut fiyatlarına yansıyacak.dönemsel bazda konut metrekare fiyatlarını en az yüzde 5 oranında artacağı kaydedildi.

Haber: P. YILDIRIM