Dünya petrol fiyatları son dönemlerdeki artışlarla rekorlar kırarken, enerji de buna paralel olarak yükseliyor. Yılbaşından bu yana elektriğe % 40'ın zammın yapıldığı Türkiye'de kömür fiyatlarında da önemli artış oldu.

Bu dönemlerde ucuz olması nedeniyle kömürün önemli bölümünün yaz aylarında satıldığı ifade eden yetkililer yaptıkları açıklamada, önceki yıllarda tonu 200 dolara satılan kömürün, geçen yaz 240- 250 dolar arasında gittiği belirtilirken, Rusya'nın dünyayı etkisi altına alan enerji fiyatlarındaki yükselişler nedeniyle kömüre büyük artışlar yaptığı kaydedildi. Şu anda kömürün tonu 380- 400 dolar arasında alıcı bulurken çok değil bir ay önce tonunun 335 dolara satıldığı vurgulandı.

Kömüre Çin ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden büyük talep olduğu ,bu yüzden de fiyatların önlenemez şekilde yükseldiğinin dile getirildiği açıklamada, kömür fiyatlarının sonbahar aylarında daha da artmasının beklendiği belirtilerek,1 doların 1,40 YTL olduğu hesaba katıldığında geçen yıl 2,5 ton kömür için 875 YTL ödeyen bir ailenin, bu yıl aynı miktarda yakıt için 1400 YTL ödemek zorunda kalacağı ifade edildi.