Benzine ve motorine yapılan zamların şoför ve nakliyeci esnafı olumsuz etkilediğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ucuz akaryakıt talebinde bulundu.

Son dönemde art arda akaryakıta gelen zamların taşımacı esnafının belini büktüğünü vurgulayan Palandöken, "Taşımacı ve nakliyeci esnafımızın maliyetleri iyice arttı. Nakliyeci ve taşımacı esnafına düşük vergili ucuz akaryakıt istiyoruz. Yoksa şoför ve nakliyeci esnafımız eve ekmek götüremeyecek duruma geldi." dedi.

"Mazotun fiyatı 5 liraya dayandı"
Mazotun litre fiyatının son zamlarla 5 TL'ye, benzinin ise 6 liraya dayandığını kaydeden TESK Genel Başkanı Palandöken, "Benzin ve motorine yapılan son zamlar taşımacı ve nakliyeci esnafımızı zor durumda bırakıyor. Bir litre benzin üzerinde yüzde 61,17 ÖTV-KDV payı var. Fiyatlara zam yapmak yerine vergiler yüzde 10 oranında indirime gidilmelidir. İndirim piyasaları ve halkı rahatlatacaktır" diye konuştu.

"2012 Haziran'da 3,62 TL olan mazot bugün 5 lirayı geçti"
Taşımacı esnafının en büyük maliyetinin motorin olduğunu söyleyen Palandöken, "Taşımacı esnafımızın mazot fiyatlarıyla baş edecek durumu kalmadı. Taşımacılık faaliyeti ile uğraşan bir esnafın bu fiyatlarla para kazanması çok zor. Taşımacılık yapan taksici, dolmuşçu, kamyoncu, halk otobüsçünün kazancı akaryakıt ve yedek parçaya gidiyor. Benzin ve motorindeki vergilerin yüzde 10 oranında düşmesi ile piyasalar rahatlar. Vatandaşların ve dar gelirlilerin yaşam kalitesi artar. Mazot ve benzindeki vergi oranları mutlaka aşağı çekilmeli. 2012 Haziran ayında 3,62 TL olan mazotun litre fiyatı bugün 5 lirayı geçerken, benzinin fiyatı ise 6 TL' ye dayandı. Ülkede mazot kullanımı arttıkça mazota yapılan zamlar da artıyor." diye vurguladı.

Haber: C.ÜSTÜNER