Yıl içinde başta doğalgaz olmak üzere elektrik ve diğer alanlarda yapılan ciddi orandaki zamlarla birlikte vatandaş bu giderleri nasıl karşılayacağını kara kara düşünmeye başladı. Son olarak bugün yürürlüğe giren doğalgaz zamnının ardından yapılan zamlar vatandaşları derinden etkilemeye başladı.

Değişik kesimlerden zamlara verilen tepkilerde baş göstermeye başlarken Elektrik Mühendisleri Odası da yıl içinde yapılan elektrik zamlarını, Hükumetin halka bayram hediyesi olarak nitelendirdi.EMO'dan yapılan açıklamada, “AKP Hükümeti'nin serbest piyasa ve özelleştirme ısrarı nedeniyle pahalı elektrik ve elektrik kesintileri sorunuyla karşı karşıya kalan halk, yeni yılın ardından Şeker Bayramı'nda da yine zam hediyesi aldı” ifadeleri kullanıldı.

“Elektriğe yüzde 10.7 zam”

Bugün devreye girecek zamla çıplak elektrik fiyatının yüzde 10.7 arttığı belirtilen açıklamada, böylece bu yıl içinde konutların kullandığı elektriğin çıplak fiyatına yapılan kümülatif zammın yüzde 64.5'e ulaştığına işaret edildi.Bu zamla elektrik fiyat artışının, Ocak 2003-Ağustos 2008 dönemini kapsayan 5 yıl 7 aylık AKP iktidarı döneminde gerçekleşen tüketici fiyatları endeksindeki yüzde 63.5'lik kümülatif artışı da aştığı da vurgulandı.

“Zamlarda çarpıcı sonuç”

Konutlarda kullanılan elektriğin fiyatını, çıplak fiyat üzerinden yüzde 18.2, iletim, dağıtım ve perakende hizmet bedellerindeki artışlarla birlikte ise yüzde 19.5 oranında artıran yeni yıl zammı 1 Ocak'ta devreye girmişti. Seçimlerin hemen ardından yapılan bu fiyat ayarlamasıyla sanayide çıplak elektrik fiyatı yüzde 11.7, ticarethanelerde yüzde 17.5 artırılmıştı. Ocak ayında sanayicinin fiyat artışı konutlara göre daha düşük düzeyde tutulurken, bu dönemde tarifede en çok zam gören kullanıcılar yüzde 21.1 ile şehit aileleri ve muharip malul gaziler oldu.

“BOTAŞ'ta boş durmadı”

Elektriğe yapılan zamlara doğalgaza yapılan zamlarda eklendi. BOTAŞ, bugünden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatına yüzde 4.55 ve sanayide kullanılan doğalgaz fiyatına da yüzde 4.69 oranında zam yaptı.

BOTAŞ tarafından yapılan zamla birlikte doğalgaza da yıl içerisinde yüzde 40 oranında zam yapılmış oldu.