Düzce Ziraat Odaları koordinasyon kurulu toplantısında fındık ele alındı. Düzce il genelinde tahmini fındık rekoltesinin 80 bin ton civarında olduğunu belirten Akçakoca Ziraat odası başkanı Levent Başaran, hava muhalefeti nedeniyle  ülke genelinde tahmin edilen rekoltenin daha az olacağını iddia etti.
Başaran, “ Koordinasyon kurulumuzun bu gün yapmış olduğu toplantıda alınan kararlar doğrultusunda fındık hasat mevsiminin yaklaşmış olması nedeniyle, çiftçilerimizi yakından ilgilendiren konularda kamuoyunun ve üreticilerimizin bilgisine sunulmak üzere 3 konuda görüş alışverişinde bulunuldu ve kararlar verildi. Türkiye genelinde fındık rekoltesi 707 bin ton olarak tahmin edilmektedir. Aşırı sıcaklıklar dikkate alındığında ülkemiz için tahmin edilenin altında bir rekolte gerçekleşeceğini beklemekteyiz.” Dedi.
Fındık üreticilerine uyarılarda da bulunan Başaran, fındık fiyatları 6 TL olasıya kadar üreticilerin saklamasını ve kesinlikle emanete bırakmamasını istedi.
Başaran, “fındık fiyatları hakkında değerli üreticilerimize her yıl olduğu gibi seslenmek istiyoruz. Şu an müdahale alımı söz konusu değildir. Üreticilerimiz bu nedenle bu yıl geçmiş yıllara oranla daha dikkatli olmalı kesinlikle emanete fındık vermemelidir. 5,5 – 6 TL oluncaya kadar ihtiyacının dışında fındık satmamalıdır. Aksi takdirde fiyatları alıcılar istedikleri şekilde belirleyecektir. Buradan hükümetimize gıda tarım ve hayvancılık bakanım ile milletvekillerine sesleniyoruz, fındık üreticilerine verilen alan bazlı desteğe bu yıl ve daha sonraki yıllarda devam edilmeli, destek verilmeyecekse kesinlikle müdahale alımı yapılmalı, üreticilerimiz serbest piyasada oluşacak düşük fiyatlara karşı korunmalıdır.” İfadelerini kullandı.
Fındık işçileri için fiyat belirlenmesi gerektiğini de dile getiren Başaran, fiyatın asgari ücretten değerlendirilmesi  ve bir günlük fiyatın en az 32 TL olması gerektiğini vurguladı.

Başaran, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu aylarda üreticinin gündeminde fındık toplama işçiliği ücretleri ayrı bir yer tutmaktadır. İlimiz valilik makamınca oluşturulan ve ilgili kurum ve kuruluşlarında yer aldığı komisyon yakın bir zamanda toplanarak, bugün 940,50 TL olan brüt asgari ücrete göre 32 TL olarak işçi ücretlerini belirlemelidir.” Dedi.

Haber; E. BEKTAŞ