"Tahmini Fındık Rekolte tahminleri" Fındık Tanıtım Grubu (FTG) ile Ziraat Odalarını karşı karşıya getirdi. Düzce İli ve İlçeleri Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu düzenlediği basın toplantısında Fındık Tanıtım Grubu ile Karadeniz İhracatçılar Birliği'ni karşı karşıya getirdi.

Düzce İli ve İlçeleri Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan açıklamada Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin tamamen uzman ve akademisyenlerden oluşan bir ekiple yapmış olduğu saha çalışmasında bu yıl için fındık rekolte tahmininin 590 bin ton olduğu hatırlatılarak,"Buna rağmen resmi olarak rekolte çalışması ve açıklama yetkisi geçmiş yıllarda alınan bir kararla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na verilmiştir" denildi.

Düzce İli ve İlçeleri Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu adına açıklamada bulunan Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Ulusal Fındık Konseyi Üyesi Levent Şahin Başaran, Karadeniz İhracatçılar Birliği ve Fındık Tanıtım Grubu'nun  2015 yılı için yaptığı  733 bin 246 ton tahmini, diğer kamu kurumu ve Sivil toplum örgütlerinin çalışmaları ve verileriyle örtüşmemekte ve bu bile FTG'nın ve Karadeniz İhracatçılar Birliği'nin ne kadar gerçekten uzak ve maksatlı olduğunu ortaya koymaktadır" dedi:

Başaran:" Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tespiti  645.254 Ton, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin ise 590 bin tondur." diyerek başladığı konuşmasında ağır eleştiride bulundu:"Artık fındık üreticisi size inanmıyor. Sizlerin ne kadar kar edeceğinizi bile önceden belirleyen Avrupalı alıcıların birer memuru durumundasınız.Kendi iradenizi ortaya koyamıyorsunuz.Bu durumu  devam ettirdiğiniz sürece onların şubesi durumuna düşeceksinriz" dedi:

ÖZTÜRK :"FINDIK, 15 LİRADAN AŞAĞI OLMAZ"

Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk'te yaptığı açıklamada üreticiye ve fındığın geleecğine yönelik önemli uyarılarda bulundu. 15 Ağustostan önce fındık toplanmamasını isteyen Öztürk, fındık fiyatı konusunda da net konuştu. Öztürk:" Fındığı 15 TL'dan aşağı  satmayacağız.Fındığı da kesinlikle emanete vermeyin" derken yevmiye fiyatlarının da yerliler için 50 TL, dışarıdan gelenler için de 42,5 TL olduğunu dielg etirdi:    

Ziraat Odası Başkanları Lisanslı Depoculuk uygulamasının yeniden başlanması gerektiğini belirtirlerken, Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı ihtiyaç için depoları olduğunu belirtirken, Akçakoca Oda Başkanı  Başaran'da Fiskobirlik'in bunun için mücadele etmesi gerektiğini dile getirdi.

Toplantıda Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Yığılca Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Kalaycı, Gölyaka Ziraat Odası Başkanı Bayram Bülbül, Çilimli Ziraat odası Başkanı Ali Öztaş, Kaynaşlı Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Şahin, Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş'te hazır bulundu.   

Haber:E.TAYHAN