Bu yıl önceki yıllara oranla sıcaklık ve kuraklıktan daha fazla etkilenen fındık arazilerinin bu olumsuzluktan ne şekilde etkilendikleri masaya yatırıldı.

Konuyla ilgili bir araya gelen Akçakoca, Çilimli ve Cumayeri Ziraat Odaları Yönetim Kurulu üyeleri Düzce Ziraat Mühendisleri Odası'ndan talep ettiktleri teknik destek ile ilgili kendilerine iletilen bilgileri değerlendirdi.

Toplantıya Ziraat Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilcisi Hakan Çetin de katıldı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran, Akçakoca'daki fındık arazilerinin bu yıl yaşanan kuraklık ve sıcaklıktan aşırı şekilde etkilendiğini bu olumsuzluk nedeniyle Akçakoca'daki fındıkların yüzde 5 ile 10 oranında olgunlaşmadan yere döküldüğünü ifade etti.

Başaran, fındık randımanının daha da düşük olmaması için hasada mümkün olduğu kadar geç başlanılmasını, fındık toplama ve kurutma işlemlerinde aflatoksin oluşumuna sebebiyet verebilecek iş ve işlemlerden kaçınılması ve fındığın uygun depo şartlarında ve uygun çuvallar kullanılarak muhafaza edilmesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Fındık fiyatının hala belirlenmemesi konusuna da değinen Başaran “ Fındık konusunda çok spekülasyon var. Üretici lehine bu zamana kadar hiçbir karar alınmadı. Bizim isteğimiz gübreye ve kullanılan malzemelere göre fındığa da zam yapılmasıdır. Fakat bizim fındık için arzu ettiğimiz fiyatta bu yıl 6 YTL'dir. Ama eğer bu fiyat uygun görülmeyecekse en azından geçen seneki fiyatın sabit kalmasını istiyoruz “ ifadelerini kullandı.