Uzun zamandır ekonomi de yaşanan kötü gidişat ülke genelindeki tüm kesimleri olumsuz etkilerden bu olumsuzluktan en fazla etkilenen kesim arasında esnaflarda yer alıyor. Esnaflar yaşadıkları sorunlar yüzünden dükkanlarını kapatırken dükkanlarını kapatmayan esnaflarda kredi alarak işlerini düzeltmeye çalışıyordu.

Kötü durumda olan esnafı yıkan diğer bir sorun ise ödemeleri gereken tam 27 harç ve vergi tutarı. Bu vergiler yüzünden de esnaflar sıkıntı yaşıyor. Esnafların bu vergileri nasıl ödeyecekleri merak edilirken esnafların ödemek zorunda olduğu vergi ve harçlar ise şu şekilde oluşuyor:

Gelir Vergisi, Geçici Vergi, Katma Değer Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Damga Vergisi, Motorlu Taşıtlar Vergisi, Özel İletişim Vergisi, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, İlan ve Reklam Vergisi, Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi, Şans Oyunları Vergisi, Kaynak Kullanım Destekleme Fonu, İşgal Harcı, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcı, Kaynak Suları Harcı, Hayvan Kesimi ve Muayene Denetleme Harcı, Tellallık Harcı, Ölçü ve Tartı Aletleri Denetleme Harcı, Bina İnşaat Harcı, Kayıt ve Suret Harcı, İmarla İlgili Harç, İş yeri Açma İzin Harcı, Muayene Ruhsat ve Rapor Harcı, Sağlık Vergisi Harcı, Yol harcamalarına katılma payı, Kanalizasyon harcamalarına katılma payı.