Çoban Ziraat firması sahibi Recep Akyüz, fındıkta hasat öncesi uygulanacak bakım metotları ile ilgili, Öncü TV mikrofonu aracılığı ile üreticilere bilgilendirmelerde bulundu. Yanlış fındık toplamının, üründe verim kaybına yol açtığını ifade eden Akyüz, “İşin bilimselliği var, fındıklarımız hasta arkadaşlar. Kol kalınlığındaki dalı tuttuğumuzda, elimizde kalıyor. Bu sene fındıklarımız çok bereketli geçecek. Bizim köklerimiz buna hazır mı? Bu konu tartışılır” dedi. Akyüz ayrıca, kahverengi kokarca başta olmak üzere, fındık zararlılarıyla mücadelenin yollarını anlattı.

Whatsapp Image 2024 04 06 At 16.08.47 (15)

Fındık üreticileri hasat öncesi, daha kaliteli verim almak için bakım ve ilaçlama yapmak üzere tarlalarına girmeye başladı. Peki, fındıkta verimi arttırmak ve zararlılarla mücadele etmek için neler yapılması gerekiyor? Öncü Haber ekibi, bu sorunun cevabını alabilmek için, Düzce’de tarımın önde gelen firması Çoban Ziraat sahibi Recep Akyüz’e mikrofon uzattı.

Whatsapp Image 2024 04 06 At 16.08.47 (12)

“Bölgemizdeki fındık popülasyonun yüzde 80’i hasta”

 Fındıkta yüksek verim için üreticilere yapmaları gereken çalışmaları anlatan Akyüz, “Çoban Ziraat olarak, uygulamalarımızı kendi çiftçilerimize gerek mesaj olarak, gerek uygulamalı olarak anlatıyoruz. Nisan ayında yaprak ve kök gübrelemesi yapmamız gerekiyor. Özellikle bölgelerimizde çok iddialı çiftçilerimiz var. Çok yanlış, çapraz uygulama yapanda var, çok doğru uygulama yapan çiftçilerimizde var. Bunun önüne geçmek için gerek devlet kanalıyla, gerek çiftçiler bazında, ticari olarak sunumlarda bulunuyoruz. Fındıkta 26 can gübre olayımız var, çiftçilerimizin bu gübreyi gömmesi gerekiyor veya akıllı gübre dediğimiz, dışı leonardit kaplı gübrelerimizi uygulamamızı fındıkta daha hayırlı olacaktır. Bölgemizdeki fındık popülasyonu, yaklaşık %80 civarında hasta olan dallara ikame fidan veya Düzce’de yeniden başlayan tek dal uygulaması ile uygulama yaparak, fındıklarımız daha güzel olacaktır. Biz bunları söylediğimizde çok biliyorsun, çok yapıyorsun diyorlar. İşin bilimselliği var, fındıklarımız hasta arkadaşlar. Kol kalınlığındaki dalı tuttuğumuzda, elimizde kalıyor. Bu sene fındıklarımız çok bereketli geçecek. Bizim köklerimiz buna hazır mı tartışılır. Buradan çiftçilere özellikle söylemek istediğim; budama yanlış yapıldığında kökler hasta olmaktadır. Çapa yaptıktan sonra, budadığımız kökün üstünü toprakla kapatmamız lazım. Biz bunu Düzce’de yapmıyoruz” diye konuştu.

Whatsapp Image 2024 04 06 At 16.08.47 (14)

“Zararlı böcekler bölgemizdeki fındık ürününü tehdit ediyor”

Bölgenin fındık zararları ile tehdit altına olduğuna dikkat çeken Akyüz, “ Bu sene kahverengi kokarcamız gelecek şehir merkezi ev ve ardiyelerimizde göreceğiz. Bu böcekler, bölgemizi sarmış durumdalar. Mısır, fındık, pirinç ve pancar gibi bitkilerle beslenirler. Bu böcekler için alınması gereken önlemler tuzak kurmak, ilaçlama yapmak, gördüğünüz yerde öldürmektir. Bu zararlılar, çok hızlı yumurtlayıp çoğalırlar. Çiftçilerimiz bitki koruma bayilerinden ilaç ve tuzakları temin edebilirler. Standart bir kurt ilacı bu böceği öldürmez” şeklinde konuştu.

Whatsapp Image 2024 04 06 At 16.08.47 (20)

“Doğudan gelenler pamuk işçisi olduğu için fındık toplamayı bilmiyorlar”

Fındıkta verimin artması için yapılması gerekenleri sıralayan Akyüz, son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Fındık köklerinin Düzce’de 5 yıl ömrü kaldı. Yığılca, Kaynaşlı, Gölyaka burada fındıkların çoğu hasta, kökler mantar içinde. Fındık olduğu sene dallarımız yorulur, eğilir belki 1 metre belki 2 metre. Doğudan gelen işçiler fındık toplamayı bilmezler, pamuk işçisi onlar. Dalları yanlış yere çekiyorlar, normalde fındık yerden toplanır. Düzce’de eli uzun insanlar var, birilerinin fındığını toplayan insanlarda maalesef dalları eğerek topluyor. Fındık çok dal eğilmiş üstüne bir de toplayan kişi dalı eğdiğinde kökünde ve eğilen bölgede fındığın kabuğundan sıvı akar gider. Fındık sonrası hayvansal veya kimyasal aminoasit uygulamamız lazım. Gübreyi bahara kadar atacaksın ve bırakıp dinlendireceksin. Baharda tekrar gübreleme yapacaksın budama değil, bunları yaparsan, her sene fındık alırsın. Bir, fındığın kök bakımı, ocaklarımızın sayısı 5 veya 6 dal şeklinde olmalıdır. İki, taze hayvan gübresini fındığın diplerine dökmeyelim. Fındığı daha çok hasta ediyoruz. Çorak bir bölgede gübreyi kurutalım. Üç, hasat zamanı akıllı bilgi fındık toplamayı bilen, dışarıdan getirdiğimiz işçilere ise fındık toplamayı öğretmemiz gerekiyor.”

HABER: Savaş ARI

GÖLYAKA BELEDİYESİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR GÖLYAKA BELEDİYESİ ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

KAMERA: Liva Nur Ünsal / Zeki AŞIKOĞLU