Gölyaka’nın İçmeler Köyü’nde yaşayan evli ve bir çocuk babası İsmail Hıdır, 10 yıl önce askerlik görevini yerine getirirken teröristlerle girilen çatışma sonucu ağır yaralandı. PKK’lı teröristlerin karakola düzenlediği saldırıda el yapımı patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu vücuduna çok sayıda şarapnel parçası isabet eden Hıdır, 3 kez ameliyat masasına yatarken, yakın tarihte bir ameliyat daha olacak. Hala vücudunda çıkarılmayı bekleyen şarapnel parçaları olan Hıdır, yıllardır gazi unvanı alabilmek için çalmadık kapı bırakmadı. Ağır yaralandığı saldırıda bir uzvunu kaybetmediği gerekçesiyle kendisine gazi unvanı verilmediğini savunan İsmail Hıdır, devam eden tedavisi nedeniyle doktorların kendisine ne sağlık ne de iş göremez raporu verdiğini vurguladı. Bu yüzden çalışamadığını ve ailesini geçindiremediğini anlatan Hıdır, devletin kendisine sahip çıkmasını istedi.


 
“Tezkereyi geleli 10 sene oluyor, çalışamıyorum”

Hakkari Şemdinli’de 10 yıl önce askerlik yaptığını ve çatışmada yaralandığını söyleyen İsmail Hıdır, “Hakkari Şemdinli Gedik Tepe Üst Bölgesi’nde askerlik yaptım. Vatani görevimi yaptığım karakola teröristler saldırı düzenledi. El yapımı bombanın patlatılması sonucu ağır yaralandı. O zamandan beri hala vücudumda hasarlar var. Sırtımdan, diz kapağımdan yaralandım. Sonra sol kulağımdan ameliyat oldum. 11 tane şehit verdik. Ankara GATA’da yattım, tedavi gördüm. Tezkereyi geleli 10 sene oluyor, çalışamıyorum. 10 sene oldu geleli ama hala yaralıyım. Sol kulağımdan ameliyat oldum, sol kulağım duymuyor bu yüzden işe giremiyorum. 3 kez ameliyat oldum kulağımdan, 1 kere daha ameliyatım var.” dedi.


 
“Doktorlar çalışma raporu vermiyor”
 
Doktorların ne çalışabilir ne de iş göremez raporu verdiğini belirten İsmail Hıdır şunları kaydetti:
“Bir daha ameliyat olacağım diye doktorlar iş göremez raporu vermiyor. Bir tarafım kopmadığı için gazi olamıyormuşum. Çalışmak için sağlık raporu alamıyorum. Bir yerimin kopması lazımmış, o zaman unvan alabilirmişim. Ben devletimden bana yardım edilmesini istiyorum. Kaymakamlığa, belediyeye başvurdum daha önce ama hiçbir sonuç alamadım. Bir işyerine başlayacağım zaman sağlık raporu istiyorlar ama alamıyorum. Askerde yaralandığım için sağlık raporu vermiyorlar. Bu yüzden çalışamıyorum. Doktorlara dediğimde gazilik unvanımın olması lazım olduğunu söylüyorlar.”


 

“Devletimiz eşime sahip çıksın”

İsmail Hıdır’ın eşi Gizem Hıdır “Devletimizden eşime sahip çıkmasını istiyorum. Doktora götürdüğümde hiçbir rapor alamıyorum. Gazi saymadılar neden haklarını vermediler? Benim kafama takılan soru bu. Devletimiz eşime sahip çıksın.” dedi.
 


Üzgün anne gözyaşlarını tutamadı

Oğlunun hiçbir geliri olmadığı için duyduğu üzüntüyü aktaran anne Hatice Hıdır ise, çocuğunun durumuna çok üzüldüğüne belirtirken gözyaşlarını tutamadı. Hatice Hıdır, oğlunun askerden geldiğinden beri sıkıntı çektiğini ve neredeyse ona üzülmekten kendilerinin de hastalanacağını belirtti. Doktorun rapor vermediğini söyleyen anne Hatice Hıdır şöyle devam etti:

Devletimiz herkese sahip çıktı, neden İsmail’e sahip çıkmadı?

“Doktora götürüyorum diyorum ki bu çocuğuma rapor ver. Ne rapor veriyor, ne de çalışamaz raporu veriyor. E diyorum bu çocuk ne yiyip içecek, nasıl evine bakacak? Doktor bana, “Fındık toplasın, çapalara gitsin” diyor. Böyle bir şey mi olur? Benim çocuğum bir hizmet verdi, bir karşılığı olsun istiyorum. Bana para falan lazım değil. Benim çocuğumun hayatı bitti hiçbir şey yapamıyor bayılıyor evde. Ben üzülüyorum buna, devletimiz herkese sahip çıktı, neden İsmail’e sahip çıkmadı? Ben bunu anlamıyorum. Diyorlar ki baktığımız zaman, ya kolu olmayacak, ya bir parmağı kopacak ya da görsellik olarak bir şeyi olmayacak. Diyorum ki öyle şey mi olur arkadaşları hep almış bu neden alamıyor. Benim çocuğumun göğsünde 2 tane şuan şarapnel parçası var. EMAR (MR)’a girdi, göğsünde kalan iki parça içinde ameliyat olacak. Bu nerede oldu madem? Nasıl girdi göğsüne parça? Makineye girdiği zaman, makine ötüyor. Kulaklarından kaç kere ameliyat oldu. Askerden geldi geleli hiç yüzü gülmedi. Evli İsmail, 1 tane çocuğu var. Çok zordayız şuanda. Eve bakmak çok zor. Hele böyle olunca çok üzülüyorum ben.”

“Oturuyor gizli gizli ağlıyor”

Oğlunun vatani görevini yaparken, yaralandığını belirten anne Hatice Hıdır, şunları kaydetti:
“Benim çocuğumda sonuçta çatıştı, bir hizmet verdi, devletimize. Nasıl böyle olduk biz, ben anlayamadım. Biz belki garibanız, hani işimizi yapamamış da oluruz ama bak orada gazetede Tayyip Erdoğan yanına, ziyarete gitmiş. Bütün arkadaşları orada, gazetede var. Böyle olsun da istemiyorum ben. Sağlık raporu alamıyor, sen iyisin bir şeyin yok diyor adam ama bir işe de almıyorlar o zaman bir işe alın. Zaten şuan işe gitse de yapamaz, doktor “kesinlikle çalışmayacaksın” dedi. Çünkü, gittiği zaman bayılıyor. Bir gün ben fındığa gideyim anne dedi. Bir güncük geleyim dedi ya, haçlığım olur dedi. Fındıkta düştü, küt diye bayıldı. Sonra direkt hastaneye gittik. Sonuçta hiç bir şey biz elde edemedik. Ben istiyorum ki devlet benim çocuğuma da sahip çıksın, öyle istiyorum başka bir şey istemiyorum. Evde İsmail’in küçük kızı var. Babasından mama istediği zaman, İsmail çalışmıyor ya şimdi. Çocuğuna bir şey veremediği zaman çok üzülüyor. Oturuyor gizli gizli ağlıyor orada burada. Ben görüyorum onu. Bana göstermiyor kendini ama ben görüyorum. Kızım senin bana kulağı sağır, duymuyor bir şeyde almadım sana ne getireyim diyor. Ben çok üzülüyorum buna. Ben, oğlum askerden geldi geleli, küçük oğlum askere gidecek diye çok üzülüyorum. Küçük oğlumun da psikolojisi bozuldu.  Ben büyümeyeyim daha iyi, nasıl askere gideceğim ben, abim ziyan oldu diyor.”dedi.

“Her yerden boynu bükük döndüm”

Elinden geldiğince her yere başvurduğunu ama bir sonuç alamadığını söyleyen Hatice Hıdır, şu ifadeleri kullandı:
“Askeriye bir dernek vardı onlara bile gittim. Benim gitmediğim yer kalmadı. Ben her yerden boynu bükük döndüm. Artık bıktım, yoruldum. Her yere parayla gidiliyor.  Benim gelirim fazla yok, ben zengin bir insan değilim. Başvurduğum kurumlardan hiçbir sonuç alamadım. Aldığım tek net cevap, böyle bakıyorlar İsmail’e bu çocuk çalışır, bir şeyi yok bunun diyorlar. Böyle bir şey yok, adam tamam baktığın zaman sağlam, kafasını götüremiyor ki çocuk. Bir şey anlatıyor sana 1 saat değil, 10 dakika sonra gidiyor aklından. Devlet elinden geldiği kadar benim çocuğumun da hakkına sahip çıksın.   Benim çocuğumun çocukları var.”



“Evini geçindirmek istiyor”

Komşuları olan ve İsmail’i yakından tanıyan Taner Makar ise şu ifadeleri kullandı:
“İsmail ile yediğimiz içtiğimiz aynıdır. İsmail’i çocukluğundan beri tanıyorum. Askerde başına gelenler üzücü bir olay hem şerefli hem üzücü şerefli olan tarafını anlatayım çatışmaya gitti vatanımızı korumaya gitti. Sağlam gitti eksik döndü, yarım döndü, sağlığını kaybetmiş olarak döndü ama bu arda devletimiz İsmail’i arayıp ne yapıyor? Aç mısın? Tok musun? diye sormadı. İnşallah bundan sonra devletimiz sahip çıkar. İsmail’e özürlü raporu verilmiyor ama sağlam raporu da verilmiyor. Ne yapsın bu vatandaş? Ne yaparsan yap! 2. bir ameliyat oldu ağır ameliyatlar bunlar. Doktora diyorsun rapor ver diyorsun sağlam olduğunu söylüyor. Bu çok büyük bir terbiyesizlik yani madem sağlıklı “sağlıklı raporu” vereceksin. İsmail’in durumu zor evli 3 yaşında bir çocuğu var. Çalışmak istiyor çalışamıyor. Bugün oturduk, sohbet ettik. Bana çalışamamasının zoruna gittiğini babasının çalıştığını üzüldüğünü söyledi. Evini geçindirmek istiyor. Çocuğuna bir şeyler yedirmek, eşiyle bir yere gitmek istiyor.”