Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, Öncü TV’de yayınlanan Günün Konuğu programında ilçenin sel afetlerinde gördüğü zarardan, belediye eliyle yürütülen çalışmalara, bölgedeki turizm faaliyetlerinden hayata geçirmek istediği projelere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.



“Bakanımıza taleplerimizi ilettik”


Sel afeti nedeniyle devletin zirvesinden yapılan ziyaretlerin yaraların sarılmasına önemli katkılar sağladığına dikkat çekerek sözlerine başlayan Demircan, şunları kaydetti:

“Gölyaka ilçesi ve köylerinde meydana gelen sel felaketinde gerek devletimizin gerekse özel idaremizin ve devlet su işlerimizin özveriyle çalışmaları neticesinde 2. selde su debisi daha yüksek olmasına rağmen yapılan çalışmalarla hasarı aza indirdik. Fakat yağan bu yoğun yağmur nedeniyle bu sefer Aksu Dere’miz zarar gördü. İnşallah devletimiz bu yaraları saracaktır. Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanımız geldi. Sağ olsun yaralarımıza merhem oldu. Altyapıda, şebekelerimizde, araç parkurlarımızda sorunlarımız vardı bunları ilettik.”



“2 selde 10 milyon TL’nin üzerinde zarar var”


Sel ve heyelan afetinin Gölyaka’da ortaya çıkardığı zararın maddi boyutunu değerlendiren Başkan Demircan şunları aktardı:

“İlk selde tespitlere göre 7,5 milyon TL maddi hasar tespiti vardı. İkinci sel ile birlikte bu 10 milyon TL’nin üzerine çıktı. Ama devletimiz bunların üstesinden gelir.”

‘Efteni Gölü’nün ihalesi yapıldı’

Gölyaka’nın Hacıyakuplar Köyü sınırları içerisinde bulunan bir kuş cenneti ve endemik türlerin yuvası olan Efteni Gölü’nün turizme kazandırılmasıyla ilgili de konuşan Demircan şunları ifade etti:

“Efteni Gölü projesinin ihalesi yapıldı. Şuan da tasarruf tedbirleri dolayısıyla duruyor. Ama bu illa duracak anlamında değil. Devletimiz bunu da gündemine getirir. Ama bir an önce yapılmasının da şu faydası olur. Biliyorsunuz burası 2 metre yüksekliğinde ve su seviyesi yükselecek. Belki taşkınlık anlamında ilk etapta köylerimizi su basmasın diye önüne geçme konusunda belki fayda sağlayabilir. Ama onları artık teknik elemanlar, mühendislerimiz, kurumlarımız bunları değerlendirir.”



‘Bu Efteni için önemli bir olay’


Efteni Gölü’nün canlandırılması gerektiğini belirten Demircan konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu proje hayata geçtiğinde burası Abant büyüklüğünde bir göl olduğu için şuan da Abant’ın etrafındaki sosyal donatıları düşünün. Yürüyüş yerleri, insanların sosyal imkanları daha güzel olur. İlçemizin turizm potansiyeline, sosyoekonomik yapısında canlanma olur. Bu bölge için önemli bir olaydır.”

‘Sularımızın debisi çok yüklü’

Çalışmaların devam ettiği Efteni Gölü projesi için aciliyet vurgusu yapan Demircan şu ifadelerde bulundu:

 “Aciliyeti olan bir proje çünkü sel bölgesiyiz. Sularımızın debisi gerçekten çok yüklü. Can kayıplarının önüne geçer ve kontrol altına almış oluruz. Burası su toplama havzası olduğu için onun da önüne geçmiş oluruz. İnsanlarda uyarılmış olur, tedbirlerini almış olur ve can kayıplarının da önüne geçmiş oluruz.”



‘Kasım ayı içerisinde kamulaştırılacak’


Belediye Başkanı Demircan, aynı bölgede bulunan ve uzun süredir atıl durumda değerlendirilmeyi bekleyen Eftenia Otel ile ilgili de kamulaştırma müjdesini verdi. Başkan Demircan, şöyle konuştu:

“Üniversite yetkilileriyle görüştük. Alternatif tıp alanında üniversitemiz pilot illerden biri. Alternatif tıp alanında bölgenin bir cazibe merkezi olması ve üniversiteye de bir artı değer katması noktasında burayı düşündüklerini hatta kasım ayı içerisinde kamulaştırmayı düşündüklerini söylediler. Bu da bölgemiz açısından sevindirici bir durum. Bu zaten bu bölgenin kamburu oldu. 8-10 seneden beri bu bölgede bir kamburdur. İnsanlar da artık bu şekilde devletin milli servettir.”



‘Şehrimizi susuz bırakmadık’


3.5 aydır Gölyaka Belediye Başkanlığı görevini sürdüren Yakup Demircan göreve geldiği süre itibariyle yaptıklarını şu cümlelerle özetledi:

 “Göreve geldiğimiz günden beri Bakanımızın da verdiği desteklerle birlikte çalışmalarımıza sahada devam ediyoruz. Sel felaketi geçirdik ama içme suyu konusunda önlemlerimizi aldık. Anında tamiratlarını yaptık boruları değiştirdik. Şehrimizi susuz bırakmadık. Sadece şehirde değil sel gören köylerimizde köylü komşularımızın yanında olduk.”



‘Cüzi miktarlara kahvaltı hizmeti sunuyoruz’


Halka hizmet noktasında tüm ikramları cüzi miktarlarda sunduklarını ve cazibe merkezi haline gelen Efteni Gölü’nde verilen hizmetlerden bahseden Demircan, ‘Burada Milli Parkların bir Efteni

Gölü İskelemiz vardı. Nişanlılar, yeni evlenecekler ya da düğünü olanların cazibe merkezi. Biliyorsunuz burası atıl bir vaziyetteydi. İskeleler çürümüştü. Buranın tamiratını da yaptık ve vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Hatta burada kahvaltı veriyoruz. 19.90 TL gibi cüzi bir miktarda halkımıza hizmet sunma noktasında her türlü ikramlar yapılıyoruz. İnsanların Gölyaka’da gidebileceği yakın mesafede olduğu, Düzceliler’in de iskelede bir kahvaltı yapalım dediklerinde gelebilecekleri şirin bir yer.’ dedi.


 ‘Bir tarım OSB kurmak en büyük hayalim’

Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, görev süresi boyunca gerçekleştirmek istediği en büyük projeyi ise şu cümlelerle açıkladı:

 “Bölgemizin yüzde 60’ı ormanlarla kaplı. Yüzde 70 geçimi fındığa bağlı bir bölgedeyiz. Her zaman bunu söylüyorum. Buranın en önemli şeyi tarım ve turizm. Önümüzdeki günlerde jeotermal sondaj yapacağız. 8 kuyu tespit ettik 2 kuyuda sondaj çalışmaları yapacağız. İller bankasında bunun alt yapı çalışmalarını bitirdik. Sondaj aşamasına geldik. Bunu yaptığımızda 500 kişiye istihdam sağlayacak bir tarım OSB kurmak en büyük hayalim. Bunun için termal su gerekiyor. Bunu da çıkarttığımızda burası bir cazibe merkezi haline gelecek. İnsanlar gelecek ben 50 dönüm yer istiyorum. Suyu var ısıtmak için maliyeti düşük.”



‘3 bine yakın öğrencini Gölyaka’yı üst seviyeye çıkartır’


Gölyaka’da bulunan yüksekokulu meslek yüksekokuluna dönüştürme projesinden de bahseden Gölyaka Belediye Başkanı Demircan, ‘Yine üniversitemiz var. Bölgemizde 4 yıllık meslek yüksekokulu isteğimiz var. Senatodan YÖK’e gidecek. O da yapıldığında 3 bine yakın öğrencini Gölyaka’yı zaten üst seviyeye çıkartır.’ diyerek konuşmasına son verdi. 

Haber: C. ÜSTÜNER
Görüntü: T. AKARSU