Bölgemizi etkisi altına alan şiddetli yağmur, Gölyaka ilçesinde sel felaketine yol açtı. Taşan dereler nedeniyle ev ve tarım alanları sular altında kalırken, Gölyaka yolunda heyelan meydana geldi. Yaşanan sel felaketi ile ilgili Öncü Haber Mikrofonuna konuşan Gölyaka Belediye Başkanı Yakup Demircan, yaşanan selde tek tesellilerinin can kaybının yaşanmaması olduğunu söyledi. AK Parti Gölyaka İl Genel Meclis Üyesi Fazlı Koç ise, sel felaketinin etkilediği 7 köyde çalışmaların devam ettiği bilgisini verdi.

Demircan: “Biz heyelan bölgesiyiz”

Yaşanan sel felaketi ile ilgili Öncü Medya Grubu Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Yakup Demircan, “Bu yaşadığımız doğal afet. Geçen sene bu zamanlarda Kuzey’deki dağlardan gelen sel suları ile karşılaştık. Metre kareye 160 kilogram yağmur suyu düştü geçen sene. Bu sene de 1 saat – 2 saat içerisinde Güney’deki dağ yamaçlardan sel suları geldi. Bu doğal afet, bu bölge su havzası. Yağmurun bol olduğu bölge. Gün dönümlerinde genelde Haziran’ın 15 ile 20’si arası bu bölgede bu olaylar oluyor. Devletimizin imkanları ile birlikte bunlar temizleniyor, gerekli tedbirler alınıyor. Fakat tekrar bu afetlerle karşılaşıyoruz. Heyelan bölgesiyiz, bu nedenle bu afetlerin önüne geçmek mümkün olmuyor” dedi.

“Sayın Valimize gösterdiği hassasiyet için teşekkür ediyorum”

Bugün göreve başlayan Düzce Valisi Cevdet Atay’ın sel haberini alır almaz bölgeye geldiğini dile getiren Demircan, “Sayın Valimizin hassasiyetinden ötürü teşekkür ediyorum. Gelir gelmez, göreve başlayalı henüz 2 saat oldu ve soluğu burada aldı. Hassasiyet ve duyarlılık içerisinde bölgemde ki insanların bir nebze de olsa 

gönüllerine bir ferahlık verdi ve onların yanında olduğunu gösterdi. Bu konuda kendisine müteşekkirim” diye konuştu.

“Taşan derenin ihalesi bitmeden bu afetle karşılaştık”

“İlçede gerekli yetkililerle; DSİ Müdürümüz burada, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz burada, Kaymakamımız burada, Özel İdaremizin diğer mühendisleri, belediyemizin personeli burada. Bunları masaya yatıracağız” diyen Demircan, konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Az çok biliyoruz, DSİ’nin bu bölgede 5 tane dere ıslah projesi varmış. Ben zaten onun için projelerin derhal hayata geçirilmesi için 5’inci Bölge Müdürlüğü’ne gittim. Oradaki yetkililerle görüştük ve bu 5 projenin 2 tanesinin ihalesini yaptırdık. Bunlardan bir tanesi de bu taşan dereydi. İhalesi bitmeden, bu sel felaketi ile karşılaştık. Devletimiz yaraları sarar, Belediye olarak bizde gerekli hassasiyeti gösteririz. Şükür ki can kaybımız yok, bizim için önemli olan bu.”

Fazlı Koç: “7 Köyümüz selden etkilendi”

AK Parti Düzce İl Genel Meclis Üyesi Fazlı Koç ise, yaşanan sel felaketinde 7 köyün etkilendiğini söyledi. Selden etkilenen köylere anında müdahalede bulunduklarını dile getiren Koç, şu görüşlere yer verdi:

“7 tane köyümüzde dereler yataklarından çıktı ve bu nedenle taşkınlar oluştu. Tabii aşırı yağış sebebiyle oluştu bu taşkınlar. Biz geçen yıldan da bu konuda tecrübeli olduğumuz için, öncelikle ilçemizde bulunan özel şirketlere ait iş makinelerini selin vurduğu köylere yönlendirdik.  O sırada Düzce İl Özel İdaresi Genel Sekreterimizle irtibat kurduk. İlden de hemen 4 tane ekskavatör, bir greyder, bir vidanjör 2 tane TIR ile birlikte biz bunların nakillerini gerçekleştirdik. Biz 1 saat içinde bütün derelere müdahale etmiş olduk. Tabii köylerimizde herhangi bir hasar yaşamadık. 7 tane köyü de Allah nasip ederse hava kararmadan tamamen rayına sokmuş olacağız.”

“Geçen yılki sel felaketinde tecrübe yaşadık”

Geçen yıl Gölyaka ilçesinde meydana gelen sel felaketinin kendilerine tecrübe kazandırdığını kaydeden Koç, şu ifadelere yer verdi:

“Biz geçen yıl, ilk yaşadığımız selde bizim derelerimiz taşmıştı. Daha sonra biz 2 aylık çalışma sonrasında bir tecrübe kazandık. Biz yaz ayının gelmesiyle birlikte, bütün derelerimizde temizliğimizi yapmıştık. Tabi ne kadar temizlik yapsak da suyun getirdiği pislikler birikiyor ve dere yataklarını yeniden tıkıyor. Ama taşkınları da hızlı müdahalemiz ile çözmüş olduk. Kemeryanı, İçmeler, Yeşilova, Zekeriyaköy, Bakacak, Taşlık ve Aksu Köylerinde sıkıntı oldu. Şu anda 4 tane köyü bitirdik, 3 tane köyümüzün de 1 saatlik bir çalışması kaldı. Ekskavatörlerimiz şu anda köylerde çalışmalarını sürdürüyor.”