Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, müdürlüğün geride kalan Mart ayı içerisinde yaptığı faaliyetlere ilişkin bilgilendirmede bulundu.  

24 bin çiftçiye 67.5 milyon TL ödeme
Düzce’de fındık alanlarında son yıllarda görülmeye başlanan külleme hastalığı ile ilgili çiftçilere yönelik bilgilendirme toplantıları yapıldığını belirten Kabaoğlu, yazılı açıklamasını şöyle sürdürdü: “Fındık külleme hastalığı, fındık kurdu, fındık yeşil kokarcası, Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ile mücadele konuları olmak üzere ayrıca fındık yetiştiriciliği, organik ve iyi tarım konularında bilgiler verildi. Ayrıca 2016 yılı üretim sezonuna ait fındık alan bazlı gelir desteği ödemesi gerçekleştirildi. İlimizde 24 bin 53 çiftçiye 67 milyon 533 bin 196 TL destekleme ödemesi yapıldı.”

2 bin 320 ton iç fındık ihraç edildi
İki sezondur üreticilerin fiyattan yana yüzü gülmediği fındıkta ihracat rakamlarını veren İl Müdürü Kabaoğlu, Düzce’deki ihracatçı firmalar tarafından Mart ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine 2 bin 320 ton iç fındık ihraç edildiğini kaydetti.

33 bin 174 büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldı
Hayvan hastalıkları ile mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Kabaoğlu, “2017 yılı İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası son ayında 155 köyde 33 bin 174 büyükbaş hayvana şap aşısı yapılmıştır. Ayrıca program kapsamında koruyucu olarak 37 köyde 506 adet buzağıya brusella, 12 köyde 862 buzağıya çiçek, 38 köyde 984 köpeğe kuduz, 5 köyde 345 kuzuya veba aşısı uygulanmıştır.”

33 ısırık vakası!
Kabaoğlu, her ay rapora yansıyan hayvan saldırılarına ilişkin verileri de paylaştı. Kabaoğlu, “İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 33 ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir.” İfadesini kullandı.

445 denetim yapıldı
Gıda üretimi yapan işyerlerine yönelik denetimler hakkında ise Mart ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 418, yem satışı yapan işyerlerinde 27 olmak üzere toplam 445 denetim yapıldığını belirten Kabaoğlu, Alo Gıda 174 hattına gelen 26 şikâyet incelendiğini ve şikayetlerin olumlu sonuçlandığını aktardı.