12 yıl geçmesine rağmen...
Düzce'de 1999 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan prefabriklerin boşaltılması için tanınan ikinci şansın da sonuna gelindi. Kiremitocağı prefabriklerinin bulunduğu alana Düzce Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü'ne bağlı Gençlik Merkezi yapılacak olması nedeniyle burada kalan vatandaşlara prefabrikleri boşaltmaları için tebligat gönderilirken Çay, Fevzi Çakmak ve Beyciler mahallelerinde bulunan prefabrikelerin de boşaltılacağı bildirilmişti. Düzce Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nce prefabrike konut sakinlerine gönderilen tebligatta, 1999 yılında yaşanan depremlerin ardından afetzede vatandaşların geçici iskanı amacıyla konuşlandırılan prefabrikelerde, bugün itibarıyla afetzedelerin ikamet etmedikleri, depremin üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen hak sahibi olmayan vatandaşlarca kullanılan geçici yapıların imar mevzuatına da aykırı olması nedeniyle kaldırılması işlemine başlanacağı belirtilirken prefabrike yapıların Nisan ayında boşaltılması istenmişti. Tanınan sürenin dolmasına rağmen prefabrike yapıları boşaltılmayan prefabrik sakinlerinin 30 Nisan’da kamu hizmetleri kesilmiş yine aynı gün içerisinde Vali Vasip Şahin ile görüşmeler neticesinde 1 Haziran’a kadar ek süre tanınmıştı. 
Çözüm arıyorlar
Tanınan ek sürenin de sonuna gelinirken prefabriklerde henüz taşınma gibi bir hareketliliğin olmadığı gözlendi. Kendilerine alternatif yer gösterilmeden prefabrikleri boşaltmamakta ısrarcı olan prefabrik sakinleri gerek siyasiler gerek sivil toplum kuruluşlarının kapılarını aşındırarak çözüm arayışlarına devam ediyor.
Prefabrik sakinleri son olarak geçtiğimiz günlerde Depremzedeler Derneği'nde sivil ve siyasi kurum temsilcileri ile biraraya gelmiş, burada açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Depremzedeler Derneği Başkanı Ayşegül Şenol Can, ortak bir çözüm arayışında olduklarını belirterek, “Uzatmalar çözüm getirmiyor. Sokağa atmak da çözüm değil. Toplu konutla çözülebilir. Bu sorun çözülene kadar bu ailelerin sokağa atılmaması, zorla boşaltmaların yapılmaması ve bununla ilgili bir çözüm üretimi gerekli. Düzce’de bulunan tüm arkadaşlarımıza çağrıda bulunduk.” demişti. Can, ayrıca toplantıdan çıkan sonuçları da ileriki günlerde kamuoyuya paylaşacaklarını söylemişti.
Çözüm önerileri sıralandı
İşte o açıklama bugün yapıldı. “Yalnızca Kiremitocağı’nda yaşayanlar değil tüm prefabriklerde yaşayanların barınma sorunu çok geç kalınmadan insani önlemler alınarak çözülmeli” denilen açıklamada çözüm önerileri şöyle sıralandı: “Zorla Boşaltma yolundan vazgeçilmelidir. Mağduriyetler yok sayılmamalı anlayış ve hoşgörü ile sorun çözülmelidir. Bu alanlarda yaşayan aileleri rencide etmeden çözüm üretilmelidir. Bu alanlarda yaşayanlara geçici barınmaları için kısa vadede başkaca barınma olanakları gösterilmelidir. Öncelikle boş kamu binaları değerlendirilmelidir. İlimizde böylesi yapılar vardır. Öncelikle kalıcı konutlardaki boş daireler değerlendirilmeli. Yeterli gelmezse hali hazırda boş olan eski sağlık ocakları ve lojmanları değerlendirmeli. Yeterli gelmezse atıl olan kalıcı işyerleri değerlendirilmeli. Başkaca misafirhane ve diğer kamu kurumlarına ait boş binalar değerlendirilmelidir. Tüm bunlardan bir netice alınmazsa kalıcı barınma sorunları çözülünceye kadar kira yardımı sağlanmalıdır. İhtiyaç sahibi ailelere sağlık sosyal yardım ve diğer ihtiyaçları için kamu eliyle destek sağlanmalıdır. Uzun vadede ise belediye ve diğer kamu kurumlarının ellerindeki arsalar üzerinde yoksul bir ailenin konu ihtiyacı nazara alınarak ucuz konut üretilmelidir. Aksi halde zorla boşaltma yoluyla ciddi mağduriyetler yaşanacağı tarafımızdan tespit edilmiş olup tüm yetkilileri ve kamuoyunu uyarmak insanlık görevimizdir.”

Öte yandan 1 Haziran’da kamu hizmetlerine son verilecek prefabrik sakinlerinden yardıma muhtaç aileler için Düzce Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından kira yardımı yapılacağı öğrenildi.

Haber; C. ÜSTÜNER