Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde 14. Muhtarlar Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıdaki konuşmasına muhtarların görüş ve değerlendirmelerine verdikleri önemle başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Yönetim organizasyonunun en tepesinde yer alan cumhurbaşkanımız ile bu yapının tabanını oluşturan muhtarlarımızla bağ ne kadar güçlü olursa Türkiye için o kadar hayırlı olur." dedi.

Güven ortamını tehdit eden söylemler yapıldı

Ardından sözü geride kalan seçimlere getirdi ve şunları kaydetti: "1 Kasım seçimleri, 7 Haziran seçimlerinin tekrarı mahiyetinde bir erken seçimdi. 7 Haziran seçimleri Türkiye’nin uzun yıllardır alışık olmadığı bir meclis tablosu ortaya çıkardı. Türkiye 2002 Kasım ayından beri ilk defa, bir siyasi partinin tek başına hükümet kuramadığı tabloyla karşı karşıya kaldı. 7 Haziran seçimlerinin öncesinden başlayarak 1 Kasım’a kadar geçen süreçte, bir kısım partilerin ülkenin güven ortamını tehdit eden söylemlerini hep birlikte takip ettik. Sizler de izlediniz, ben de izledim." 

Milletin iradesi tecelli etti, işi bitirdi.

Hakkında taraf tuttuğu yönündeki eleştiriler için ise Erdoğan, "Milletimin menfaati neyi gerektiriyorsa onu korumak zorundayım. Cumhurbaşkanı olarak meclis çatısı altında bir koalisyon hükümeti kurulamaması üzerine, anayasanın bana verdiği yetkiye dayanarak Türkiye’yi yeniden seçime götürdüm. Şöyledir böyledir, cumhurbaşkanı taraf tutuyor, bilmem ne falan. Ben muhtarlarımıza bir şey söyledim. Beştepe’nin yolunu bilmeyenlerle yola gidilir mi? Biz bugüne kadar tüm sorunlarımızın çözüm adresi olarak milleti, milli iradeyi gören bir anlayışa sahibiz. Çözümün içerde ve dışardaki güç odaklarında, terörde, kaosta değil millette aranmasını istedik. Bak hemen anında milletin iradesi tecelli etti, işi bitirdi." şeklinde konuştu.

1 Kasım'da "Ben koalisyon istemiyorum" mesajı verildi

Milletin 1 Kasım'da "Ben koalisyon istemiyorum" mesajı verdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uzlaşmaya varmak yerine kendi hesapları doğrultusunda hareket eden partilere, milletimiz bu politikaları onaylamadığını gösterdi. Yine milletimiz, terör örgütlerinin yöntemlerini benimseyenlere bu yolun yanlış olduğunu ifade etti." dedi.

1 Kasım'ın en önemli mesajlarından biri yeni anayasa

"1 Kasım’ın en önemli mesajlarından birinin de Türkiye’nin bir an önce yeni anayasa meselesi çözmesi gerektiğidir." diyen Erdoğan, bunu milletin beklediğini kaydetti. 

Yeni anayasa talebi karşısında direnen siyasi partilerin, bu anlayışlarından vazgeçmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Temenni ederim ki yeni dönemde bu yeni anayasa hazırlıklarına katkı vermekten çekinmezler, bunu beraber masaya oturmak suretiyle hallederler. Engellemenin peşinde olan partiler bu anlayışlarından vazgeçmelidir diye düşünüyorum. Engelleyici tavır içine giren herkes bunun hesabını da 4 sene sonra yapılacak seçimde yine verirler. Meclisin fiilen çalışmaya başlamasıyla birlikte bu konunun partilerimiz tarafından ele alınacağına ve netice elde etmeye yönelik bir çalışma başlatılacağına inanıyorum." dedi.

Meclisin iradesine saygı göstermek hepimizin görevidir

Başbakan Davutoğlu ile seçim sonrası gerçekleştirdikleri görüşmede bu konunun gündeme geldiğini belirten Erdoğan, "Diğer muhalefet partileriyle bu görüşmeyi kendisi de yapacağını söylediler. Geçen dönem tartışma konusu olan tüm hususlar, yeni anayasa hazırlanması sürecinde görüşülür, konuşulur, milletin huzuruna getirilir. Ben de Cumhurbaşkanı olarak üzerime düşen neyse, hiç gecikmeden desteğini verir, bir an önce milletimizin uygulamasına sunulmasını ben de isterim. Burada da kişisel fikirlerimiz saklı kalmak kaydıyla, meclisin iradesine saygı göstermek hepimizin görevidir.

Tayyip Erdoğan’ı seversin, sevmezsin. Ama buraya katil diyemezsin

Cumhurbaşkanlığı makamının cumhurun makamı olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Benim 78 milyonla derdim yok. Ama bir şeyi unutmayalım. 78 milyon şu makamı kendi makamı olarak kabullenmek durumundadır. Burası cumhurun makamı. Tayyip Erdoğan’ı seversin, sevmezsin. Benim bununla da derdim yok. Ama buraya hakaret edemezsin. Buraya katil diyemezsin. Bugün ay yıldızlı al bayrağımız kamu kurumlarımızın flamaları dünyanın neresine giderse gitsin gönülden kabul görüyor. Bir millet için bundan daha büyük mutluluk olabilir mi?

HABER;C.ÜSTÜNER