Nakit alışverişlerde çoğu zaman para üstü olarak karşımıza çıkan 1, 5 ya da 10 kuruşların çoğu zaman geri alınmadığı ortaya çıktı. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken tarafından “Kuruşları sadece etiketlerde görüyoruz. Süper ve discount marketlerde kasalara gelince para üstü kuruş geri verilmiyor.” şeklindeki tepkisiyle gündeme taşınan konu hakkında sokağın nabzını tuttuk.

Satış taktiği olarak kuruşlu etiketlerin kullanımı giderek yaygınlaşırken, nakit ödemeler sırasında para üstü olarak kuruşların geri verilmediği iddialarına Düzceliler de katıldı ancak kuruşları istemediklerini de kabul etti.

Anıtpark Meydanı’nda görüşünü aldığımız bazı vatandaşlar, kuruşlu harcamalarında para üstünü istemeye tenezzül etmediklerini söylemekle birlikte “Ben istemiyorum, karşı taraf da vermiyor” şeklinde ifade etti.

Bu bir alışveriş hilesi”

Sokakta mikrofonumuzu uzattığımız vatandaşlardan Emre Bir, “1 kuruşları 2 kuruşları tabii ki geri alamıyoruz” şeklinde tepki verdi. Emre Bir; “Karşı tarafın da verdiğini görmedim şu zaman kadar. Talep edilmesi gerekiyor aslında ama bu da bir alışveriş hilesi olarak gördüğümüz için karşı taraftan bir beklenti içinde olmuyoruz. Çünkü bize öyle lanse ettirildi. Ben işletme sahibi olsam aynısını yapardım.”

Bir kere söyledim '1 kuruşun hesabını mı yapıyorsun?' dediler”

Başka bir vatandaş ise para üstü olan kuruşları alamadığını ifade ederek şöyle konuştu; “Bir kere söyledim '1 kuruşun hesabını mı yapıyorsun?' dediler. O günden sonra bir daha istemedim. Bir daha da sormadım. Talep etsek de alabileceğimi sanmıyorum çünkü pek umursamıyorlar. Bir de tenezzül edilmiyor.”

Kredi kartı kullandığım için sorun yaşamıyorum”

Bir diğer vatandaş, kredi kartı kullandığını belirterek, böyle bir sorunla karşılaşmadığını söyledi ve “Hayır geri almıyorum. Ben istemiyorum çünkü karşı taraf da vermiyor. Vermeyeceklerini düşündüğüm için de istemiyorum. Bir de kredi kartıyla alışveriş yapıyorum genel de o yüzden öyle bir problemim kalmıyor. Nakit alışverişlerde de onlar vermiyor ben de tenezzül etmiyorum” diye konuştu.

Emre İmamoğlu ise mikrofonumuza “Alışverişten sonraki 1 kuruşları alamıyoruz çünkü veren yok. Verseler bile anlamı yok 1 kuruşun. Kimse alışverişlerinde talep etmiyor zaten. 5 kuruş geçiyor ama 1 kuruş alışverişlerde geçerli olmuyor çünkü 1 kuruşları marketlerde istemiyorlar.” dedi.