Ülkemizde ilk kez 1923 yılında kutlanmaya başlanan 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı 2009 yılından bu yana Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylanan yasa gereği resmi tatil statüsünde.

İşçilerin birlik ve dayanışma günü olan 1 Mayıs tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, işçi ve emekçiler tarafından dünya çapında kutlanan, birlik, dayanışma ve haksızlıklarla mücadele günüdür.

Türkiye’de 1 Mayıs’ın tarihçesi

1912 yılında İstanbul`da ilk defa 1 Mayıs kutlaması gerçekleşti.

1923 yılında 1 Mayıs günü yasal olarak "İşçi Bayramı" ilan edildi.

1924`te hükümet kitlesel 1 Mayıs kutlamalarını yasakladı.

1925`te çıkan Takrir-i Sükun Yasası, İşçi bayramını kutlamayı yasakladı ve uzun yıllar bu yasak geçerliliğini korudu.

1935 yılında 1 Mayıs`a "Bahar ve Çiçek Bayramı" adı verildi ve ücretsiz tatil günü ilan edildi.

Türkiye Cumhuriyeti döneminde işçi hareketleri yüzyılın ikinci yarısından itibaren ivme kazandı.

1978'de yüzbinlerce kişi tarafından Taksim Meydanı'nda kutlandı.

2008 Nisan'ında, 1 Mayıs'ın "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanması kabul edildi.

2009 Nisan'ında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne verilen önergeden sonra 1981'den sonra tekrar resmi bayram olarak kabul edildi.

Türkiye'nin büyümesi, ilerlemesi ve hedeflerine ulaşmasında emek ve alın terleriyle önemli bir paya sahip olan işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü tebrik eden Başkan Dr. Faruk Özlü yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

“1 Mayıs İşçi Bayramı’nın, adından da ifade edildiği şekliyle toplumsal barışa, insanlar arasındaki işbirliği ve iş bölümüne dayalı sosyal dayanışmanın geliştirilmesine fırsat ve vesile olmasını diliyorum. 1 Mayıs işçilerimizin ve emekçilerimizin onurlu bayramıdır. Hiçbir hakkı gasp etmeden, bedeniyle, onuruyla yaşamını sürdürenlerin bayramıdır. Kardeşliğin, dayanışmanın, sevginin bayramdır. Emekleriyle ve alın terleriyle Türkiye’nin gelişmesine ve  kalkınmasına büyük katkı sağlayan çalışanlarımızın, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma  Günü’nü en kalbi duygularımla kutluyorum”