Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 25 Mayıs 2015 ile 24 Mart 2016 tarihlerinde yayımlanan tebliğlerle 48 meslek için Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda 5 sektörde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan 40 meslek mensubu işçiler için mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu 26 Mayıs 2016 tarihinde başlarken, 8 meslekte zorunluluk ise 25 Mart 2017 tarihinde başlayacak. Bu mesleklerin 17’si inşaat, 7’si otomotiv, 10’u metal, 10’u enerji ve 4’ü elektrik-elektronik sektörlerinde yer alıyor.

DÜZCE'DE 250 İŞÇİ SINAVA GİRDİ

Düzce'de mesleki yeterlilik belgesi almak için Düzce Ticaret ve Odası'na başvuranlar TOBB'un tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde sınav ve belgelendirme hizmeti vermesi için kurduğu MEYBEM A.Ş. tarafından düzenlenen sınavlara girerken, başarılı olanlar uluslararası geçerliliği olan belgelerine kavuştu. 2016 yılında Düzce'de yaklaşık 250 işçinin mesleki yeterlilik belgesi almak için sınava girdiği öğrenildi.

527 LİRA İDARİ PARA CEZASI VERİLECEK

Düzce gibi ülke genelinde de rakamın düşük olduğu ortaya çıktı. Söz konusu mesleklerde yaklaşık 500 bin kişi çalışmasına karşılık sadece 100 bin civarında işçinin zorunlu belgeyi aldığı tespit edildi. Belge zorunluluğunun uygulamaya geçtiği 26 Mayıs tarihinden itibaren iş müfettişleri bakanlığın talimatı doğrultusunda denetimlerde cezai işlem yerine işverene yol gösterici bir tutum izledi. Ancak işverenlere 7 ay gibi esnek bir zaman tanıyan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yeni yılla birlikte artık para cezası kesmeye başlayacak. İş müfettişleri tarafından gerçekleştirilecek denetimlerde tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerince her bir çalışan için 527 lira idari para cezası verilecek.

8 MESLEKTE UYGULAMA 25 MARTTA BAŞLIYOR

İlk etapta 40 mesleği kapsayan 5 sektöre yönelik denetimlerde ayrıca belgesiz çalıştığı tespit edilen işçinin o meslekte çalışmasına izin verilmeyecek. Diğer 8 meslekte ceza uygulamasına ise 25 Mart tarihinde başlanacak.

BU YIL BELGE ALANIN MASRAFI DEVLETTEN

Öte yandan 2017 yılı sonuna kadar belge zorunluluğu getirilen mesleklere ilişkin belge masrafı ile Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen miktarı geçmemek üzere sınav ücreti İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak. Mesleki yeterlilik belgesini 2018 ya da 2019 yılı içerisinde alanlara ise yarı tutarında destek sağlanacak.

İŞTE O MESLEKLER

İşte mesleki belge zorunluluğu olan 40 meslek: Ahşap kalıpçı, alçı levha uygulamacısı, alçı sıva uygulamacısı, asansör bakım ve onarımcısı (Seviye 3-4), asansör montajcısı (Seviye 3-4)alüminyum kaynakçısı, babacı (Seviye 3- 4), betonarme demircisi, betoncu, CNG programcısı (Seviye 4-5), çelik kaynakçısı, direnç kaynak ayarcısı, doğalgaz altyapı yapım kontrol personeli, doğalgaz çelik boru kaynakçısı, doğalgaz ısıtma ve gaz yakıcı cihaz servis personeli, doğalgaz işletme bakım operatörü, doğalgaz polietilen boru kaynakçısı (Seviye 3-4), duvarcı, endüstriyel boru montajcısı, hidrolik pnömatikçi (Seviye 4-5), ısı yalıtımcısı, ısıtma ve doğalgaz iç tesisat yapım personeli, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, kaynak operatörü, makine bakımcı (Seviye 3-4-5), metal sac işlemeci (Seviye 3-4), otomotiv elektromekanikçisi, otomotiv mekanikçisi, otomotiv montajcısı, otomotiv sac ve gövde kaynakçısı, panel kalıpçı, plastik kaynakçısı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı