Düzce'de fındık bahçelerini yerle bir ederek pek çok ev ve araca maddi hasar veren dolunun altından "cumulonimbus" adlı bulut çıktı. Geçen yıl da çiftçileri zarar uğratan dolu yıllardır, Gölyaka, Gümüşova, Çilimli, Konuralp ve Yığılca güzergahında etkili oluyor.

 

Düzce Merkeze bağlı bazı mahallelerde, Konuralp, Yığılca ve Çilimli olmak üzere kısmen Gümüşova, Gölyaka İlçelerinin muhtelif yerlerinde e etkili olan ceviz büyüklüğündeki dolunun 10 yıldır aynı güzergahta meydana gelmesi halk arasında endişe yarattı.

 

Dolu'nun belli aralıklarla aynı güzergahta meydana gelmesini yetkililer, tamamen tesadüf olarak açıkladı.Bu mevsimde lokal yağışların çok olduğuna dikkat çeken meteoroloji yetkilileri, belli bir güzergah verilemeyeceğini altını çizdi.

 

Dolu olayının "cumulonimbus" adlı buluttan kaynaklandığını belirten Meteoroloji yetkilileri, bu bulutun içinde çok kuvvetli dikine ve aşağı yönde hava akımlarının olduğunu ,oluşan yağmur damlacıklarının bu kuvvetli hava akımlarının etkisi ile birbirine çarparak büyüdüğünü ve kütlelerinin arttığını bulutun belli bir noktadan sonra yağmur damlalarını taşıyamadığını , sağanak yağış olarak düştüğünü belirttiler. Ayrıca bulut içi sıcaklığın donma sıcaklığının altında olması su damlacıklarının buz haline gelmesine sebebiyet verdiğini ve dolu hadisesini meydana getirdiğini söyledi..  yetkililer, Gökgürültüsü duyulduğu zaman dolu hadisesinin olma ihtimalinin her zaman mevcut olduğunu belirtirken, bununla birlikte her gök gürültüsü duyulduğunda dolu yada yağış olmayacağının da altını çizdi. Gök gürültüsü duyulduğunda dolu yağacakmış gibi tedbirli olunması gerektiğini belirtti.

Ayrıca 12-13-14-15 Haziran'da yeni yağışlarında beklendiğini ancak çok kuvvetli olmayacağını bildirildi.

Haber; S. KAŞKIR