Programa Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, il protokolü, davetli konuşmacılar, deprem uzmanları, arama kurtarma ekipleri, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

"Depreme Hazır mıyız?" temalı programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç, üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen Düzce depreminin tazeliğini koruduğunu ifade etti. Üniversite olarak Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi kurduklarını, bilimsel anlamda etkinlikler düzenlediklerini belirten Prof. Dr. İlhan Genç, Düzce Belediyesi ile de iş birliği içerisinde olduklarını söyleyerek deprem bilinci oluşturmak istediklerinin altını çizdi. Deprem öncesi tedbir almanın önemine değinen Prof. Dr. Genç, kişi ve kurumlara ayrı ayrı görev ve sorumluluklar düştüğüne dikkat çekti. Programa katılımlarından dolayı Deprem Uzmanı Oğuz Gündoğdu'ya teşekkür eden Prof. Dr. İlhan Genç, depremde hayatını kaybedenlere de Allah'tan rahmet diledi.

“Deprem şehrin kaçınılmaz bir kaderi”
Programda konuşan Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, 19. yılında Düzce depremini gençlere anlatmak ve yapılması gerekenleri gözden geçirmek üzere bir araya geldiklerini belirtti. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini yaşadığını söyleyen Ay, göreve geldikleri dönemde zemini sağlam yerlerde yapılardaki 40 kat sayısını 8 kata düşürdüklerini; Düzce Ovası'ndaki yapıları ise 4 katla sınırlandırdıklarını sözlerine ekledi. Depremin şehrin kaçınılmaz bir kaderi olduğunu dile getiren Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, güvenli yapılaşmasının önemini vurguladı. Depreme dayanıklı yollar yaptıklarına ve binaları denetlediklerine işaret eden Ay, konuşmasının sonunda Düzce depreminde görev yapan ve programa katılan kurtarma ekiplerine de teşekkür etti.

“Düzce'nin Bolu'daki fay dışında deprem tehlikesi yok”
Açılış konuşmalarının ardından programın oturumlar bölümüne geçildi. Moderatörlüğünü Deprem Uzmanı ve Sismolog Dr. Oğuz Gündoğdu'nun yaptığı panelde; Dr. Oğuz Gündoğdu "Düzce Depreminden Sonra Bölgedeki Depremsellik" başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Japonya'daki Kobe depreminden örnekler veren Gündoğdu, o depremden ölen 6 bin kişiden 3 bininin yangından öldüğünü ifade etti. Depremde "Korkmak serbest, panik yok" sözünü hatırlatan Dr. Oğuz Gündoğdu, Bolu'da kırılmamış canlı bir fayın varlığından söz ederek yetkilileri uyardı. Düzce'nin Bolu'daki fay dışında deprem tehlikesi bulunmadığını kaydeden Gündoğdu, sözü konuşmacılara bıraktı.

Oturumda, Afet Yönetimi Uzmanı Özden Işık "Afet Yönetiminde 1999'dan Günümüze Değerlendirmeler", Düzce Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Ateş "Düzce'nin Depremselliği ve Düzce Kenti İçin Deprem Tasarım Parametrelerinin Hesaplanması" ve Düzce Üniversitesi Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Emin Arslan ise "Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımının Temel İlkeleri" başlıklı sunumlarıyla programa katkı sağladı.

Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç'in üstlendiği ikinci oturumda ise Dr. Oğuz Gündoğdu "Depremi Önceden Belirleme ve Strasbourg Etik Kuralları"ndan bahsederken, Özden Işık "Kadının Afetteki Yeri", başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Caner Polat "Deprem Sonrası Oluşabilecek İkincil Afetler ve Önlemleri" hakkında önemli bilgiler aktarırken, ADAD İl Müdürü Ali Kartal ise "Afet Öncesi, Sırası ve Sonrası" başlıklı sunumuyla afetlerde alınması gereken önlemlerle ilgili faydalı bilgiler paylaştı. Program, plaket takdimi ile sona erdi.