23 Ekim’de meydana gelen Van depreminde 600’ün üzerinde kişi yaşamını yitirdi. Ölü ayısı çok olunca akıllara hemen gelişi güzel yapılan binalar geldi. Yaşanan acılar ve kaybedilen canlar nedeniyle Düzce’de olduğu gibi Van’da da yapıların ne denli düzgün yapıldığı hemen sorgulanmaya başlandı. Ancak Türkiye’nin bir gerçeği de Van depremi ile ortaya çıktı ve ülke olarak 1999 yılındaki o büyük felaketten ders alınmadığını Van depremi adeta ispatlamış oldu. Van’da Yıkılan binaların gelişi güzel yapılması ve altında yitirilen binlerce canlar ders alınmadığının kanıtı oldu.

12 Kasım depreminin 12. Yılına girmeye hazırlanan ilimizde de 12 yıl önce yaşanan felaketin izlerini ve halen bazı hasarlı binaların yıkılmadığını görmek acıyı yaşayan Düzcelileri de rahatsız etmeye başladı. Ülke gündemindeki Van depremi nedeniyle 12 Kasım depreminin yıldönümüne girmeye hazırlanan bölgemizde de gündem yaşanan acı ve halen görmeye alışık olduğumuz izleri olmaya başladı.

Düzce’de 1999 depreminin üzerinden 12 yıl gibi uzun bir süre geçmesine karşın halen prefabrik konutları görmek mümkün. Her ne kadar burada yaşayan aileler için Beyciler Mahallesinde yeni konutlar inşa edilse de prefabriklerde yaşam depremin 12 yılında da devam ediyor.

Yaşanan acıların ardından yaşanan en güzel gelişme ise belediye bünyesinde kurulan kaçak yapı ile mücadele birimi oldu. İmar Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan ekipler Düzce’de artık kaçak yapılaşmaya izin vermiyor. Oluşturulan ekipler sayesinde Düzce’de kaçak yapılaşma neredeyse durma noktasına geldi. Bu sayede Düzce’de kaçak ve çürük binaların yükselmesine de izin verilmemiş olunuyor.

1999 yılındaki depremde yerle bir olan Düzce’nin il olması ve ardından teşvik kapsamına alınması yaraların sarılmasında en büyük etken oldu. Bolu, Düzce ve Kaynaşlı’da 894 kişinin öldüğü, 4 bin 948 kişinin yaralandığı, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin üzerinden geçen 12 yılda Düzce önemli mesafeler kat etse de halen depremin izlerinin tam olarak silinememesi 12. Yılda acıları ilk günkü gibi taze tutmaya neden oluyor.

Haber; Ü. ÇETİN