Hükümet, fındık politikasını açıkladı. Buna göre TMO artık fındık alımı yapmayacak. Halen Türkiye’nin 39 ilinde sürdürülen fındık üretimi 13 ile indiriliyor. Fındık üretimi yapacak 13 il arasında Düzce de bulunuyor.
Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan fındık stratejisi Bakanlar Kurulu'nda onaylandı. Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker tarafından fındık stratejisi hakkında kamuoyuna bilgiler verilirken özellikle TMO'nun artık fındık alımı yapmayacak olması üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Tüccarların bu işten karlı çıkacağını savunan Düzceli üreticiler, devlet tarafından hektar başına verilecek desteğin tarlaya girilmeden önce üreticiye ulaşması gerektiğini aksi halde işçi maliyetlerinin kendilerini zorlayacağını söyledi.

Hükümet, fındık politikasını değiştiriyor. Halen Türkiye’nin 39 ilinde sürdürülen fındık üretimi 13 ile indiriliyor. Bu iller: Trabzon, Ordu, Giresun, Sinop, Rize, Kastamonu, Artvin, Zonguldak, Sakarya, Kocaeli, Barın, Düzce ve Samsun.

Bu illerde sadece eğimi 6 derecenin üzerinde olan ve 750 metreden daha alçak olan bölgelerde fındık üretimine izin verilecek. Yeni sisteme geçiş için 2009-2012 arasındaki dönemde toplam 2.6 milyar liralık destekleme ödemesi yapılacak. Bu desteğin 1.8 milyar liralık kısmı fındık ekimine devam edenlere yönlendirilecek. Ancak bunun karşılığında devlet fındık alımı yapmayacak. Fındık ekimine izin verilen 209 bin üreticinin ekim yapacağı 406 bin hektarlık arazi için yılda hektar başına 150 lira destek verilecek. Bu desteğin kamuya toplam maliyeti 1.8 milyar lira olacak.
Fındık üretimine izin verilmeyecek olan üreticiler de üç yıl boyunca desteklenecek. Bu kapsama giren toplam 81 bin üretici 176 bin hektarlık arazilerine başka ürünler dikecek. Bu üreticiler hem fındık ağaçlarını sökmeleri için hem de başka ürünlere geçmeleri için desteklenecek. Alternatif ürüne geçecek üreticilere birinci yıl iki eşit taksitte 300 lira, ikinci ve üçüncü yıl da 150’şer lira ödeme yapılacak. Bu üreticilere yapılacak desteğin kamuya maliyeti ise yaklaşık 800 milyon lira olacak. Halen yaklaşık 60 bin hektarlık Hazine arazisinde kaçak üretim yapan fındık üreticileri ise destek hesaplarına dahil edilmeyecek.
Öte yandan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, yarın fındık üretimi yapılacak olan 13 ilin ziraat odası başkanları ile bir toplantı yaparak, fındık stratejisi konusunda izlenecek yollar hakkında detaylı bilgi verecek ve başkanlardan görüş alacak.