AK Parti bugün tarihi bir gün yaşadı. Arena Spor Salonu’nda 1. olağanüstü kongrede kurucu Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan partisine veda etti. 3 bin kişiye davetiye gönderilen kongre için bin 20 otobüsle yaklaşık 40 bin kişi Ankara’ya getirildi. AK Parti Düzce İl Başkanlığı da Ankara'ya otobüs kaldırdı. Saat 10.00'da başlayan AK Parti 1. Olağanüstü Kongresi için partililer, sabahın erken saatlerinde itibaren salonu doldurmaya başladı. Salona giremeyen partililer dışarıda izdiham oluşturdu. Gerek Kongre salonunun içinde, gerekse dışında çok yoğun güvenlik önlemleri alındı. AK Parti'de tek genel başkan adayı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte saat 10:00'dan bir kaç dakika önce salona giriş yaptı. Partililerin sevgi gösterilerine Davutoğlu, el sallayarak karşılık verdi. Daha sonra gelen Erdoğan ise eşi ile birlikte salonun önünde içeri giremeyen vatandaşları selamladı ve burada kısa bir konuşma yaptı.


Yeni kabine cuma günü kurulacak


Erdoğan, "Bizim bu konuşmamız bir misyon değişikliği değil bir görev değişimidir. Bu asla bir veda değildir. Bu da bir Fatiha’dır yeni bir milattır. Şu anda 40 bini aşan ve ülkenin 81 vilayetinden gelen sizler ortaya şunu koyuyorsunuz: Biriz beraberiz. Hep ne dedik meydanlarda tek vatan, tek millet, tek bayrak tek devlet. İçimizden birini aday gösterdik. Yarın devir teslim töreninden sonra kendisine görevi teslim edeceğiz. Sayın Davutoğlu da Cuma günü kabinesiyle yola çıkacak. Hayırlısıyla Cuma günü yeni kabineyi kurmuş olacağız" dedi.


'Hep birlikte yeni Türkiye'


Ana teması; ''Hep birlikte yeni Türkiye'' olan AK Parti Kongresi'nin açılışı için kürsüye Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu davet edilirken, Soylu konuşmasına başlarken Erdoğan'a, "Sayın Genel Başkan, Sayın Başbakan, Sayın Cumhurbaşkanım" olarak hitap etti. Kongre öncesinde delege yoklaması yapıldı. Soylu, bin 245 delegenin yoklamada imza verdiğini, kongre için yeter sayısının oluştuğunu söyledi ve kongreyi resmen açtı. Divanın oluşturulmasının ardınan kongrede Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatını anlatan yaklaşık yarım saatlik bir film gösterildi.


Erdoğan'ın okul hayatından, evliliğine, siyasi hayatının dönüm noktasına kadar pekçok bilginin verildiği filmin en çok alkış alan bölümü ise Davos'ta yaşanan "one minute' sözü oldu.

13 yıl 13 gün sonra...


Daha sonra kürsüye çıkan 12. cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, veda konuşmasında ''13 yıldır gururla taşıdığım genel başkanlık vazifesini artık sizlere teslim ediyorum. 2001’de başlayan genel başkanlık vazifem 13 yıl 13 gün sonra bugün nihayete eriyor'' ifadelerini kullandı.


Erdoğan, "Yarın saat 14:00’da TBMM’de mazbatamızı teslim alacak, Başbakanlık vazifesini de teslim ederek, yemin ederek 12’nci cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmiş olacağız. 1 Temmuz’da adaylığımın açıklandığı toplantıda bunun bir nihayet olmadığını, bir son bir bitiş olmadığını, bunun yeni bir başlangıç olduğunu ifade etmiştim. Sonrasında yaptığımız toplantılarda mitinglerimizde 10 Ağustos akşamı AK Parti genel merkezi balkonunda, bu hususun altını çizmiştim. Bugün değişen unutmayın sadece şekildir. Bugün öz değişmiyor. Bugün partimizin yüklendiği misyon, davamızın ruhu hedef ve ideallerimiz değişmiyor. Bugün sadece ve sadece isimler değişiyor. Her zaman ifade ettim. AK Parti 13 yıllık bir parti olsa da aslında asırlar öncesinden başlamış kutlu bir yürüyüşün davanın mirasını omuzlarında taşıyan bir partidir." ifadelerini kullandı.


Erdoğan ayrıca genel başkanlık ve başbakanlık koltuklarını devralacak olan Davutoğlu için "Emanetçi değildir" vurgusu yaptı. Konuşması sonrası Erdoğan ve eşine çeşitli hediyeler verildi. Ardında kongreye geçildi.


AK Parti Kongresi'nde tüm delegeler, aynı isim üzerinde birleşti. Kongrede hazır bulunan bin 245 delege, genel başkanlık için Ahmet Davutoğlu'nu tek aday olarak gösterdi. Böylelikle Davutoğlu, 13 yıl 13 gün sonra genel başkanlık görevini Erdoğan'dan resmen devralmış oldu.

 

 

 

 

 

 

 

Haber;C.Üstüner