Hala süreç tamamlanamıyor
Düzce yıllardır hasarlı binalardan kurtulmayı bekliyor ancak depremin üzerinden 13 yıl gibi bir süre geçmesine ve hükümetin geçtiğimiz aylarda çıkardığı yasaya karşın hala süreç tamamlanamıyor. Komşu iller aylar öncesinden yıkıma bile başlarken Düzce'de çalışmalar ağır ilerliyor. Akıllara gelen “Neden?” sorusunun cevabı ise geçtiğimiz günlerde Pelemir Otel'de düzenlenen Kentsel Dönüşüm Kanunu ile ilgili bilgilendirme toplantısında alındı. Toplantıda konuşan ve Düzce'nin hasarlı binalar konusunda yaşadığı sıkıntıya değinen Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Düzce’de depremden sonra orta hasarlı binalarla ilgili sürecin tamamlanamadığına dikkat çekerek yasada orta hasarlı binalarla ilgili konunun netlik kazandırılması gerektiğini ifade etmişti.
Bayram, “Düzce’de depremlerden kalma orta hasarlı binalar var. Düzce deprem geçirmiş bir bölge olduğu için bu konularla ilgili hassasiyeti çok fazla. Ancak biz halen orta hasarlı binalarla ilgili süreci tamamlamış değiliz. Bu konuyla ilgili yasada tam olarak bir netlik olduğunu da göremedik. Belki başka bir düzenlemeyle aşılabileceğini umuyoruz. Bir netlik elde edebilirsek kentsel dönüşümün amacına uygun bir şekilde sonucuna varmış oluruz.” diyerek orta hasarlı binalar konusunun Düzce için sorun olmaya devam ettiğini vurgulamış ve çözüm gerektiği mesajını vermişti.
Kocaeli'de durum ne?
Peki Düzce'nin uzun süredir sorun olmaktan çıkaramadığı orta hasarlı binalar ile ilgili süreç diğer illerde nasıl işliyor? Başkan Bayram'ın da konuşmasında örnek verdiği Kocaeli'nde çalışmaların nasıl yürütüldüğünü Düzce Eski Valisi ve şimdiki Kocaeli Valisi Ercan Topaca şöyle anlatıyor: “Daha önce yapılan tespit çalışmalarının yetersiz olduğunu gördük ve kurduğumuz bir ekiple Kocaeli'de 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra orta hasarlı olarak belirlenen tüm yapıları tek tek dolaştık, orta hasarlı binaların yeniden tespitini yaptık. Yapılan çalışmada, 3 bin 756 binanın orta hasarlı olduğunun görüldü. Hukuki süreçler, açılacak davalar ve ödenek sorunlarıyla karşılaşacağız. Bunların hepsini biliyoruz ancak bir taraftan da buna başlamak gerekiyor. Yürürlüğe giren ve kamuoyunda ''Kentsel Dönüşüm Yasası'' olarak bilinen ''Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun''un da getirdiği yenilik ve imkanlar çerçevesinde binaların tekrar gözden geçirilecek. Yasayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kocaeli'deki 11 belediyeye kentsel dönüşümle ilgili riskli yapıların yıkılması ve tahliyesiyle ilgili yetki devrinde bulundu. Söz konusu kanun çerçevesinde konuyu takip ediyoruz. Önümüzde uzun ve zor bir süreç var ama bunun üstesinden de belediyelerimizle ortak çalışarak geleceğimizi düşünüyorum.”

İşte Vali Ercan Topaca, “Hukuki süreçleri biliyoruz ancak bir taraftan da buna başlamak lazım” diyerek konuyu çözmekteki kararlılığını gösterirken Düzce'de ise süreç çeşitli gerekçelerle uzuyor ve Düzce yine beklemeye devam ediyor.

Haber; C. ÜSTÜNER