1945’te çıkarılan Toprak Bayramı Kanunu ile Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu tarafından kabul edilen Toprak Bayramı bu yıl 14 Haziran’da kutlanıyor. Uluslararası Toprak yılı ilan edilen 2015 yılında Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aralarında Düzce’nin de bulunduğu iller için endişe verici tespitleri açıkladı.Bayraktar, tarım arazilerinin geri dönüşü olmayan bir şekilde elde çıktığını bildirerek, “işlenen ve uzun ömürlü bitkilerle kaplı kişi başına düşen arazi miktarı, nüfus artışının da etkisiyle 1990-2014 döneminde kişi başına 4,9 dekardan 3,1 dekara indi” dedi.

Tarım arazilerinin, geri dönüşü olmayan bir şekilde elden çıktığını vurgulayan Bayraktar, şehirleşme ve sanayileşmeye dikkat çekti.  Tarım dışı kullanımının aralarında Düzce’nin de bulunduğu Çukurova, Gediz, Menderes, Tarsus ovaları, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Kocaeli, Sakarya, Trakya, Konya, Samsun gibi verimli tarım arazilerinin bulunduğu yerlerde yoğunlaşması, konunun ciddiyetini daha da artırdığını söyledi.

Bayraktar, “Valilikler ve büyükşehir belediyeleri, verimli tarım arazilerinin korunması konusunda çok hassas hareket etmeli, Toprak Koruma Kurulları çok etkin ve verimli arazileri koruyacak şekilde çalıştırılmalıdır. Ziraat Odaları temsilcilerinin bu kurullarda görev yapması bir zorunluluk olmalı, bu husus, valilerin takdirine bırakılmamalıdır.” dedi.

Bayraktar, ayrıca Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak başından bu yana her platformda destekledikleri, kanunlaşması için çaba sarf ettikleri Arazi Kullanımı ve Toprak Koruma Kanunu’nun parçalanmanın önüne geçeceğini bildirdi. 2014 Mayıs ayında kanunlaşan bu kanunun sorunu çözmek konusunda tek başına yeterli olmayacağını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın arazi toplulaştırması çalışmalarının tamamlanmasının da çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, 4,5 milyon hektara ulaştırılan toplulaştırma çalışmalarının hızla tamamlanması ve 14 milyon hektara ulaştırılması gerektiğini vurguladı.  

Haber;S.KAŞKIR