YERLE BİR OLDUKTAN SONRA...

1999 yılının 9 Aralık gününe kadar Bolu'nun ilçesi olan Düzce, yıllarca Ankara'ya "İl olmak istiyoruz" baskısı yaptı. Ancak bu sese kulak verilmedi. Ta ki 1999 depremlerine kadar... 17 Ağustos ve 12 Kasım tarihlerinde yaşanan depremlerle adeta yerle bir olan Düzce'nin kısa sürede toparlanmasını sağlamak adına il statüsüne geçmesi kararlaştırıldı. Fakat 9 Aralık 1999 tarihinde, Türkiye’nin 81’inci ili olan Düzce'de yeniden yapılanma süreci beklendiği gibi geçmedi. Yıllarca prefabriklerde ve okul binalarında hizmet veren kamu kurumları depremin üzerinden geçen 10 yıl gibi bir süre sonra yapılan Hükümet Konağı ile birarada toplanarak daha sağlıklı bir hizmet vermeye başladı. Yine belediye ve adliye binasına da Düzce yıllar sonra kavuştu.

BİR ÇOK ALANDA EKSİK VAR

Eğitim, sağlık, kültür ve sanayi alanlarında il olmasının üzerinden 14 yıl gibi bir süre geçmesine karşın hala bir çok eksik bulunuyor. Prefabrik okulların yerini alacak olan yeni okul binaları tamamlanmayı, müteahhit noktasında yaşanan sıkıntılar nedeniyle yapımı ağır aksak ilerleyen 300 yataklı devlet hastanesi bitirilmeyi, yine depremler öncesi yapımına başlanan ancak bakanlık ve belediye arasında girip gelen kültür merkezinin yapımının tekrar başlaması bekleniyor.

BEKLEYİŞ... BEKLEYİŞ...

Öte yandan yerel seçimlerin yavaş yavaş yaklaştığı şu günlerde, belediye başkanları seçmenden oy alabilmek için bir çok vaadi sıralamaya başlarken özellikle Düzce merkezde eksik kalan projeler noktasında başkanlık koltuğuna oturacak ismi zor bir dönem bekliyor. 2 dönemdir AK Parti'de olan Düzce Belediyesi'nin sadece alt ve üst yapı ile yol, park ve bahçeler konusuna ağırlık verdiği eleştirileri yapılırken özellikle terminal ve katı atık gibi bir kentin olmazsa olması olarak nitelendirilen projelere Düzce hala kavuşamadı. Nihayet bu yıl, bu iki önemli proje için somut adımlar atılırken çalışmalar, kısa sürede mi tamamlanacak yoksa beklemeye mi takılacak bunu zaman gösterecek.

ÇEVRE İLLER KOŞARKEN...

Düzce'de belediyelerin artık sadece yol, su ve altyapı hizmeti veren kurumlardan çıkıp gelişme adına projeler üretmesi istenirken, büyüme adına yetersiz kalan çalışmalar nedeniyle çevresindeki iller koşarken Türkiye'nin en genç ili Düzce'nin yerinde sayması her fırsatta tepki konusu olmaya devam ediyor. Depremler ve il olmasının üzerinden geçen 14 yıl gibi uzun bir süreye karşın yapılanlar ve yapılamayanlar ortadayken her yıldönümde ilin yönetici ve siyasilerinden gelen "Düzce gelişiyor", "Düzce büyüyor", "Düzce artık modern bir şehir" açıklamalarının ne kadar gerçeği yansıttığ aşikar... 


Haber: C. ÜSTÜNER