2009 yılında açılan dava ile başlayan ve yaklaşık 8 yıldır süren yargı sürecinde sona gelindi. Temyiz için başvurulan Danıştay 14. Dairesi'nden belediyeye kötü haber geldi. Köylülerin kaldırılması için aylardır devam eden eylemlerine sahne olan tesisin tekrar faaliyete geçmesi artık çok zor görünüyor. Dünyadaki katı atık bertaraf tesisi uygulamalarını incelemek için geçtiğimiz günlerde Almanya'ya kadar giden Başkan Keleş'in alternatif çözüm arayışlarını başka alanda gerçekleştirmesi gerekecek.    

2015 yılında faaliyeti durdurulmuştu 

Düzce’yi vahşi çöp depolamadan kurtarması amacıyla Yığılca yolu üzeri Hecinler mevkiindeki Katı Atık Depolama Tesisi'nin faaliyeti, Çevresel Etki Değerlendirmesi raporundaki “Olumlu Kararı”nın hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle 2015 yılının son aylarında Sakarya 2. İdaresi Mahkemesi tarafından alınan kararla durdurulmuştu. Tesisin tekrar faaliyete geçmesi için kolları sıvayan Düzce Belediyesi, kararı temyize taşımıştı.

Temyiz başvurusu reddedildi

Düzce Belediyesi'nin tesisin tekrar faaliyete geçmesi için yaptığı temyiz başvurusunu inceleyen Danıştay 14. Dairesi, mahkeme lehine karar verdi. Düzce Belediyesi'nin temyiz gerekçelerini yeterli bulmayan Danıştay, mahkemenin verdiği kararın hukuk ve usule uygun olduğunu belirterek, temyiz başvurusunu reddetti.

Avukat: Belediye itiraz etse de karar, onanmıştır, itiraz mercii yoktur

Uzun yıllar süren ve sürekli mahkeme engeline takılan yer arayışları sonrası bir önceki Belediye Başkanı İsmail Bayram döneminde Hecinler'de yapımına başlanan katı atık depolama tesisini hizmete açmak 2. döneminde Başkan Mehmet Keleş'e nasip olmuştu. 25 Kasım 2014'te törenle hizmete giren ancak köy sakinlerinin açtığı dava sonucu 1 yıl sonra kapısına kilit vurulan tesis ile ilgili hukuki süreci aktaran köy tüzel kişiliğinin avukatlığını üstlenen Abdullah Kundakçı, tesisin neden orada olamayacağını anlatarak "ÇED raporuna itiraz ederek dava açtık. İtirazlarımıza rağmen Çevre Bakanlığı, ÇED raporunu onaylayınca bu kez idare mahkemesine dava açtık. Mahkeme itirazlarımızı kabul ederek isabetli bir karar verdi. O tesis orada olamazdı. Davada ÇED raporunun doğru olmadığı yönünde bizim lehimize karar verdi. Danıştay verdiği kararla adeta ‘Siz tesiste her türlü tedbiri alsanız bile çevrenin kirlenmesini engelleyemezsiniz‘ dedi. Düzce Belediyesi karara itiraz etse de karar, Danıştay tarafından onanmıştır. Bu karar kesin olduğu için itiraz mercii yoktur. Danıştay karar bildirgesinde karar düzeltme yolunun kapalı olduğunu ayrıca ifade etti. Bu 2011 yılında yapılan ÇED raporuna göre burada hiçbir şey yapılamayacağı anlamına geliyor. Katı atıkla ilgili hiçbir şey yapılacağını vurguladı.

Mahkeme kararı hepimizi kurtardı

Mahkeme ‘Bu tesis burada olamaz‘ dedi. Hiçbir tesis burada kurulamaz. Kurulması da yanlış olur. Yanlışı Danıştay gidermiştir. Doğru olan artık oradan vazgeçmektir. Mahkeme kararı hepimizi kurtardı. Hukuku da, köy halkını da kurtardı. Kararla Türkiye Cumhuriyeti’nde adaletin var olduğu ortaya çıktı. Sonuç olarak kara isabetli oldu.

Öte yandan Başkan Keleş, tesis kaldırılması yönünde karar verilirse olacakları yaklaşık 1 ay önce şöyle anlatmıştı: "Varsayalım, bu tesis kapatıldı ve bir daha da açılmadı. İki şey olur. Herkesin 16 milyon TL’si çöpe gitmiş olur. Çöpleri şuraya dökersek daha iyi olur diyebileceğimiz başka bir alan yok.”  

Haber:C.ÜSTÜNER