Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, Öncü TV'de yayınlanan Günlük programına konuk oldu. Gazeteci Erol Tayhan'ın sorularını yanıtlayan Yemenici, hem ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu hem de başkanlık yaptığı Akçakoca'da devam eden projelere yönelik bilgiler paylaştı.

“Öyle bir Osmanlı tokatı attı ki”

İlk olarak 15 Temmuz'daki Darbe Girişimi ile ilgili konuşan Yemenici, şöyle konuştu: “40 yıl mücadele etmişler devlete sızmak için... Türk milleti öyle bir Osmanlı tokatı attı ki bu darbe girişimini çok kısa sürede bertaraf etti ve o günden beri de başkomutanımızın tüm talimatlarını eksiksiz yerine getirdi. Belki meydanlardaki demokrasi nöbetleri bitti ama bizim her gece bir gözümüz açık uyumamız lazım.”Darbe teşebbüsünün ilçedeki turizmi de olumsuz etkilediğinden bahseden Başkan Yemenici, “Tanıtım günleri ile başlayan ve özellikle Akçakoca ölçeğinde bireysel olarak yaptığımız tanıtımların meyvelerini tam topluyorduk bu 15 Temmuz Darbe girişimi oldu. Ama gece nöbet gündüz iş demeye başladık ve çalışmalarımıza durmadan devam ettik.” dedi.

Değirmenağzı Kentpark'ta isim değişikliği

Söz Akçakoca'da devam eden projelere geldiğinde ise Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, bir projede isim değişikliğine gidildiğini aktardı. Yemenici, “Bu sene bütün projelerimizin temelini attık, ihalelerimizi gerçekleştirdik. En büyük proje olarak sunduğumuz Değirmenağzı Kentpark Projemiz vardı. İsmini Değirmenağızı 15 Temmuz Şehitler Parkı olarak değiştirdik. Yer teslimini yaptık, müteahhitimiz çalışmalara başladı. Yaklaşık 56 dönüm bir kent park inşa ediyoruz. Seneye 30 Ağustos’ta kurdeleyi kestiğimizde bizim ölçeğimizdeki bir ilçede yapılmış en büyük park olacaktır. Hem Akçakoca hem de bölgemize hitap edecektir. Bunun bize yaklaşık 10 milyon lira gibi maliyeti olacak ama gerçekten Akçakoca’ya yakışacak. 1.5 yıldır kamulaştırma çalışmalarımız devam etti. 15-20 dönüme yakın yer kamulaştırdık. Bu bedelleri de kendi öz bütçemizden ödedik. Yer teslimini yaptık ve müteahitimiz kepçeyi dün itibariyle vurdu.” dedi.

“Fiziki görüntüsü de çok kötü”

Yıllardır gündemde olan balıkçı barınağının yenilenmesi çalışmaları için ise Başkan Yemenici şunları kaydetti: “Sahil bandındaki mevcut balıkçı barınağı balıkçılarımıza yetmiyor. Daha büyük teknelerin yaklaşabileceği bir barınak inşa etmek istiyoruz. Şuanki barınağımızın fiziki görüntüsü de çok kötü. Yeni yapacağımız balıkçı barınağının yerinin tespiti ile ilgili geçen Ulaştırma Bakanlığı'ndan heyet geldi, çalışmalarını yaptılar. Önümüzdeki aylarda proje etüt ihalesi yapılacak. Yani yeni yapılacak olan dalgakıranların balıkçı barınağının projesi ortaya çıkacak. 2017’nin yatırım planına bunu sokacağız. Önümüzdeki 20-25 gün içerisinde nereye yapılacağı belli olacak ve ondan sonra siyasi takip başlayacak.”

“Ne fotoğrafı çektiriyorsun? Hiç aşağıya indin mi”

Bacaları görsel kirliliği yol açtığı gerekçesiyle muhalefet tarafından eleştirilen Çınar Caddesi üzerindeki tesis ile ilgili eleştirilere ise sert çıktı: “Tesisin fiziki binasını ben yapmadım bizden önceki dönemde yapıldı. Mimarisinde sıkıntılar olmuş. Tesis önceki başkanımız döneminde birkaç kere ihale edildi ben de bir kere ihale ettim fakat yatırımcı bulamadık. Daha sonra yap-işlet-devret ile bir işletmecimiz geldi ve “Ben buraya talibim ve size bir proje sunmak istiyorum” dedi. Gerçekten yaklaşık 4.5 trilyona yakın bir para harcadık muazzam bir tesis ortaya çıktı. Görsellerini paylaştığım zaman herkes parmak ısırıyor. Bu tesiste restoran, kafeterya, yemekhanesi var. Doğalgaz bacaları, mutfak bacalarının bir yerden çıkması lazım. Bunu yatay bir şekilde taşıyıp tek bir noktadan çıkarmayı arzu ediyorduk ama krişler olduğu için geçme şansımız yok, bacayı da terse çevirme şansımız yok. Bunlar bilgisizce yapılan açıklamalar. (CHP'lileri kastederek) Geçen çıkmışlar orada fotoğraf çektiriyorlar. CHP ilçe başkanımızı da aradım. Dedim “Ne fotoğrafı çektiriyorsun? Hiç aşağıya indin mi, gördün mü? Kardeşim o bina sizin döneminizde yapıldı.” Mühendislerin çözemediği bir şeyi nasıl çözeceğiz olması gereken bu başka çaresi yok.”

“Eğer çalışma yapmasaydık Çuvallı sular altındaydı”

İlçedeki belediye eliyle yürütülen alt ve üst yapı çalışmalarından da bahseden Akçakoca Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, seçimlerde halka çalışmalara yollardan başlayacağını vaad ettiğini söyledi. Yemenici, “Çok ciddi yol çalışması yaptık. Şunu iddia ediyorum; şu iki buçuk yılda yaptığımız ham yola baktığınızda, 5 yılda yapılan yol kadar yol yapmışızdır. Mümkün olduğunca altyapıyı bitirmemiz lazım. Çuvallı Çarşımızda 6.5 kilometre gibi ciddi bir yağmur drenaj çalışması yaptık. Geçtiğimiz hafta sonu eğer bu çalışmayı yapmamış olsaydık Çuvallı sular altındaydı.” şeklinde konuştu.

“Buna “hayır” diyecek adam Akçakoca’ya ihanet eder”

Akçakoca'nın önemli projelerinden Kentsel Dönüşüm Projesi konusunda da bilgiler veren Yemenici, şu ifadeleri kullandı: “Kentsel dönüşüm çalışmasına 2014 yılının kasım aylarında başladık. TOKİ ile görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Aslında kentsel dönüşüm ismi fakat ben kentsel tasarım diyorum. İki proje çizdik. TOKİ başkanımız beğenmedi. Daha sonra aynı mimarımız bu projeye 2.5 ay detaylı çalıştı ve bu projeye hayran kaldı. Burada yaklaşık 140'a yakın hak sahibi var. Belediyemizin de ortak olduğu bir alan burası. Hak sahipliği görüşmeleri anlamında yüzde 75 seviyesine geldik. Kimi hak sahiplerimiz bedelini aldılar. Kimi hak sahiplerimiz oradan dükkan alma ile ilgili imzalarını attılar. Burada mevcut hak sahiplerine, belediyeye ve TOKİ’ye dükkan düşecek. Projeyi sunduğumuzda çok olumlu eleştiriler aldık. Buna “hayır” diyecek adam Akçakoca’ya ihanet eder. Kasım ayının sonuna doğru hak sahipliği projelerini tamamlarız diye planlıyoruz. Bakanlar kurulu kararını çıkarttık. Gönül isterki bütün vatandaşlarımızla anlaşalım ama anlaşmayan vatandaşlarımızla mahkemeye gideceğiz. En geç 6 ay içerisinde de sonuçlanıyor. Tahminimiz 2017'de oradaki bütün binaların yıkımını gerçekleştireceğiz. Bir işin başlaması bitmesi demektir.”

“Çok üzülüyorum”

Özellikle hayata geçirmek istediği projelerden olan Kadınlar Plajı'na yönelik ise şunları söyledi: “Kadınlar Plajı için söz vermiştik. Kadınlar Plajı küçük bir alan... Özellikle hafta sonu tıklım tıklım oluyor. Ben çok üzülüyorum. İğne atsan yere düşmez. Arkada yapacağımız 5 dönümlük yeni alanla beraber kumsala ilave bir yeşil alan katıyoruz. Burada da güneşlenebileceği, çocuk emzirebileceği, mescidi, tuvaleti, hizmet alanlarıyla birlikle muazzam bir proje çizdik. Fakat kurulun izin verdiğini yapabiliyoruz. Yaratıcılığın sonu yok fakat koruma kurulları ve çevre kurulunun izin verdiğini hayata geçiriyoruz.”

Eski Vali'den Yemenici'ye: Yatırımlarımıza yenilerini eklediğini ümit ediyorum

Programa telefonla bağlanan Düzce'nin eski valilerinden Halil Nimetoğlu da çalışmalarını yakından takip ettiğini belirttiği Yemenici'ye başarılar diledi. Nimetoğlu, “Cüneyt kardeşimizin çalışmalarını takip ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum. Epey yatırımlar yapmıştık zamanında. Onlara yenilerin eklenmekte olduğunu ümit ediyorum. Özellikle sanayileşme yönünden.” dedi.
“Valilik görevindeyken Akçakoca’ya yönelik en önemli çalışmanız hangisiydi?” sorusu üzerine ise Eski Vali Halil Nimetoğlu, şunları söyledi: “Ben oradayken Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden az bir ödenek temin ederek Akçakoca’da eski bir binayı çok az bir harcamayla otele dönüştürmüştük. Turizme önemli bir öncü oldu. Akçakoca, Karadeniz'in çok önemli bir noktasıdır. Eskiden beri İstanbul'a yakınlığı ve Ankara’nın arka bahçesi oluşu büyük bir avantaj sağlıyor. Böyle çalışkan yöneticilerimizin gayreti ile kısa sürede büyük mesafeler kat edeceğine inanıyorum.”

“Başkan Keleş'e çok haksız eleştiriler oldu”

Konu, Sakarya 2. İdaresi Mahkemesi kararı ile kapısına kilit vurulan Hecinler mevkiindeki Katı Atık Depolama Tesisi'ne geldiğinde ise Yemenici, Başkan Mehmet Keleş'e haksızlık yapıldığını söyledi. Yemenici, “Biz diyoruz ki “Bu çöp depolama sahasını da çöpe atalım”. Bu olacak bir şey değil. Tabii ki mahkeme kararlarına uyacağız. Ama bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Mehmet Keleş başkanımıza da çok haksız eleştiriler oldu. Bizim katı atık birliğimizin başkanı ama çöplüğe hepimiz çöp döküyoruz. Yakın zamanda yeni bilgiler olacaktır. Biz kiraladığımız başka bir sahaya döküyoruz. Bu çöpü biz üretiyoruz. Bu sahanın yeniden hizmete girmesi lazım diye düşünüyorum. Tabii ki oradaki vatandaşların da sıkıntıları giderilerek. 16 milyonu çöpe atamayız. Biz başka bir yer bulup 16 milyonu çöpe atamayız, gücümüz yok.” diye konuştu.

“Olur kardeşim neden olmasın?”

Akçakoca'da yargı sürecine takılan OSB ile ilgili de açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Cüneyt Yemenici, şunları kaydetti: “OSB’mizde bir mahkeme sürecimiz var, onu atlatmamız gerekiyor. Bazıları diyor ki “OSB ile Turizm olur mu?” Olur kardeşim neden olmasın? OSB kuracağımız alan turizmle alakalı olmayan bir alan. Biz mahkeme sürecini biraz dinlemedik, ÇED sürecini devam ettirdik. Yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme ya toprak kurulu kararını iptal edecek ya da devam edecek. Bizim de yasal kullanacağımız haklarımız var. Şuanda sağlık koruma bandının paftalara işlenmesi noktasındayız ve bu aşama da 1-2 hafta içerisinde bitiyor. Sanayi Bakanlığı'ndan OSB numarası alma noktasına geliyoruz. Bu süreçten sonra sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum.”

Haber; C. ÜSTÜNER