Şehirleşme bekleneni veremedi

Tarihler 9 Aralık 1999 tarihini gösterdiğinde Düzce'ye müjdeli bir haber ulaştı. 1950'li yıllardan beri il olmak için çırpınan ve Ankara'ya baskı yapan Düzceliler'e 'Artık il oldunuz' denildi. Henüz bir kaç ay önce iki büyük depremle yerle bir olan şehrin apar topar il statüsüne getirilmesi o dönem sadece sevince gebe oldu. Depremin acıları dönemin hükümeti tarafından Düzce'yi 81. il yaparak sarılmak istense de şehirleşme bekleneni veremedi.

 

Bekleyişler hiç eksik olmadı

Düzce'de bekleyişler hiç eksik kalmadı. Ne prefabrik yapılardan ne de enkazlardan kurtulmak kolay olmadı. Konteynerlerde ve okul binalarında zor şartlarda hizmet veren kamu müdürlükleri 10 yıl gibi uzun bir süre sonra şehre kazandırılan Hükümet Konağı ile birarada toplanabildi. Yine modern belediye binası ve adalet sarayı için de bu kadar süre beklenmek zorunda kalındı. Kalıcı Konutlar bölgesine hizmetler çok geç ulaştı. 5 km'lik bağlantı yolunu bitirme bile yıllar aldı. Eğitimde ve sağlıkta sorunlar baş gösterdi. Fiziki mekan yetersizliklerinin sıkıntısı hala çekilmeye devam ediliyor. Yıllarca prefabrik binalarda verilen eğitim bugün bir kaç okulla sınırlı kalsa bile hala sürüyor. Sağlıkta ise tek binada konuşlanamadığı için halk, Muncurlu ve Aziziye mahallesi arasında mekik dokuyor.

 

Artık dillere pelesenk oldu

Bugün gelinen noktada Düzce'de öne çıkan sorunlara göz gezdirildiğinde artık dillere pelesenk olan terminal, hastane ve kültür merkezi listenin başını çekiyor. Seneler içinde orada oraya savrulan otogarın modern terminal binasına dönüşmesi adına düğmeye basılması için 2014 yılına kadar beklendi. 9 Ocak 2014 tarihinde Darıcı Mahallesi'nde başlayan inşaat çalışmaları hala tamamlanmış değil. Belediyeden 2015 yılının Şubat ayı bitiş tarihi olarak açıklanırken şimdi verilen tarihle açılışın tutması umut ediliyor.

5 yılda tamamlanabildi

Yine yapımı yılan hikayesine dönen bir kamu binası da 300 yataklı devlet hastanesi... Aziziye Mahallesi’ndeki Fidanlık arazisinde 2010 yılında yapımına başlanan hastane inşaatı müteahhit firmadan kaynaklanan sıkıntılar nedeniyle bir durup bir başladı... Hatta kapısına kilit bile vuruldu. Siyasilerin çok kez başını ağrıtan devlet hastanesi, 5 yıl gibi uzun bir süre sonra geçtiğimiz günlerde tamamlanarak anahtar teslimi yapıldı. Artık hizmete açılması için gün sayılıyor.

Ortak tarih: 2015 Şubat

Kültürel alandaki mekan eksikliğinin giderilmesi için 1995 yılında temel atılan ancak bir daha çivi çakılmayan Düzce Kültür Merkezi için 2010 yılının eylül ayında dönemin Valisi Vasip Şahin'in ilk harcı atması ile çalışmalar tekrar başlamıştı. Yine bekleyişlerle geçen sürede belediye ile Kültür Bakanlığı arasında gidip gelen kültür merkezi için Başkan Keleş, terminal binasında olduğu gibi Şubat ayını işaret etmişti. Düzce için büyük öneme sahip bu iki yatırıma kavuşma için şubat ayı bekleniyor.

TEM Bağlantısı için hala kazma vurulamadı

Düzceliler kadar sanayicilerin de dört gözle beklediği Düzce Merkez Otoban Bağlantı Yolu için ise henüz kazma vurulma aşamasına gelinemedi. OSB’den de otobana doğrudan bağlantı sağlayacak yola ilişkin belediyeden yapılan son açıklamada, terminal ve otobana bağlanacak olan yerel bağlantılar için çalışmalar yapıldığı ve yeni hazırlanan projede bağlantı noktalarında bariyerlerin olmayacağını açıklandı. Terminal ve otoban bağlantı yolu sorununun birlikte çözüleceği kaydedildi.

Düzce kimliksiz kentleşiyor

Yılladır çözümlenmesi beklenen bu önemli kamu hizmetlerinin yanı sıra Düzce bir yandan da şehirleşmeye çırpınıyor. Binlerce insanın hayatının bir anda değişmesine yol açan 1999 depremlerinin üzerinden geçen 16 yıla karşılık hasarlı binalarda ikamet hala sürüyor. Geçtiğimiz yıl bin 238 olan orta hasarlı bina sayısı bu yıl 937 olarak kayıtlara geçerken, acilen yıkılması gereken ağır hasarlı binalar sorunu da devam ediyor. Düzce Belediyesi eliyle şehri daha yaşanılır kılmaya dönük çalışmalar yürütülse de Düzce'de hala bir kent kimliği oluşamadığı özellikle şu günlerde sık sık vurgulanıyor. Arttırılan kat imar izni ile deprem gerçeğinin gözardı edildiği, çarpık yapılaşma, yanlış imar planları, tavan yapan hava kirliliği, yeşilden uzak betonlaşma gibi gerekçelerle Türkiye'nin en genç ilinin şehirleşmede yanlış yolda olduğu uzmanlarca da doğrulanırken kimliksiz kentleşen Düzce için bu durum geleceğinin kötü şekillenmesine zemin oluşturuyor.

Tüm bunlar göz önünde tutulduğunda 60 yıldır Bolu'dan ayrılmak isteyen ve 9 Aralık 1999 tarihinde bu beklentisine kavuşan Düzceliler, 16 yıldır il olmanın nimetlerinden faydalanıyor mu? Soru net, cevap sizin...

HABER;C.ÜSTÜNER