17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 10. yılında, Gölyaka ilçesinde, Belediye Başkanlığı'nın organizasyonuyla anma programı düzenlendi.

Gölyaka Belediye Parkı'nda düzenlenen anma programına, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Düzce Valisi Bülent Kılınç, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Düzce İl Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Büyük, Gölyaka Belediye Başkanı Nihat Çelik, Kaynaşlı Belediye Başkanı İsmail Korkmaz, Gölyaka Kaymakamı Mehmet Ali Özkan ve 5 bin civarında vatandaş katıldı. Park girişinde sergilenen deprem resimleri halk tarafından büyük ilgi gördü.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda, Kuran-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okunduktan sonra dualar edildi. Programda konuşma yapan Sayıştay Başkanı Recai Akyel, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerini birlikte yaşadıklarını belirterek, "Hem 17 Ağustos'ta, hem 12 Kasım'da unutulmayacak anılarımız oldu. Ve dua ediyoruz ki Allah o günleri bir daha bizlere göstermesin. Gölyaka ve Gölyakalılar'ı unutmak mümkün değil. Sizlerin durumları hakkında gerek Belediye Başkanımız, gerek eşraftan tanıdığımız bazı arkadaşlarla zaman zaman telefonda da görüşüyoruz. Ancak Her 17 Ağustos'ta mümkün olduğu kadar sizlerle beraber olmaya ve Gölyaka'da bulunmaya gayret sarf ediyorum. 17 Ağustos ve 12 Kasım'da, Gölyaka'daki vatandaşlarımızın göstermiş olduğu metaneti, sabır ve dayanıklılığı her zaman ve her yerde dile getiriyor ve kutluyorum. Gölyaka'nın depremlerde sonra iyiye gittiğini görmekten mutlu oluyorum. Ve ümit ediyorum ki ileriki günlerde Gölyakalı daha da mutlu olacak. Ancak depremlerde yaşananları ve ölenleri unutmak mümkün değil. Ölenlere Allah'tan rahmet, yakın ailelerine sabır diliyorum." şeklinde konuştu.

Düzce Valisi Bülent Kılınç, yaşanan depremlerden ders alınması bakımından, deprem şehitlerinin anılmasına ihtiyaç olduğunu belirtti. Vali Kılınç, "Bu tür anma törenlerine bizim ihtiyacımız var. Neden? Çünkü hatırlayarak, deprem gibi, sel gibi, yangın gibi pek çok musibete karşı alacağımız tedbirlerle, bu tür musibetlere hazırlıklı olmalıyız. Ülkemiz bu yöresi itibariyle deprem bölgesi. Geçmişte depremler olmuş, gelecekte yine olacak, bilim adamları bunu söylüyorlar. Dolayısıyla, depreme hazırlıklı olmak, bizim temel görevimiz." ifadelerini kullandı.

Gölyaka Belediye Başkanı Nihat Çelik, 10 yıl önce maddi ve manevi kayıplara uğradıklarını belirterek, "Biz bu depremde 106 vatandaşımızı kaybettik. Bunun yanında insanlarımızın 20 yıl, 30 yıl, 40 yıl birikimleri olan binalarını ve içlerine aldıkları eşyalarını bu depremle birlikte kaybettik. Tek söyleyebileceğimiz şey şudur: Bütün yıkılanlar yerine yeniden yapılıyor, tek geriye getirmeyeceğimiz 106 vatandaşımıza görevimizi ancak bu anma programlarıyla yerine getiriyoruz. Ben onlara tekrar Cenab-ı Allah'tan rahmet, yakınlarına da sabr-ı cemil diliyorum." diye konuştu.

Gölyaka Müftüsü Münür Görgün de yaptığı konuşmada, musibetlerin meydana gelmesinde etkili olan insan kaynaklı sebepleri şöyle sıraladı: "Birincisi fert ve toplumların maddi hatalarıdır. Maddi hatamız sebebiyle, buralar deprem bölgesidir, iki buçuk kat verilmiş ise, üç kat yapmak maddi hatadır. Allah teala buyuruyor ki, 'Yapacağınız bir şeyi güzel yapın. Çünkü Allah güzel yapanları sever.' Şartlarına uyarak iş yapanları sever. Öyleyse bundan sonra depremi akılda tutarak inşaatlarımızı yapmamız gerekir. İkinci boyutu ise, ilahi iradeye başkaldırı olursa böyle felaketler olabilir. Üçüncüsüyse, kul hakları ihlal edilirse olabilir. Mazlumun duası müstecaptır. Peygamber Efendimizin deyişiyle 3 kişinin duası reddolunmaz. Bunlardan birisi de misafir ve mazlumun duasıdır. Onun için kul hakkı ihlal edilirse böyle musibetler olabilir. Bir de kullukta kusur. Bu da deprem gibi musibetlerin, bizi üzecek olan olayların meydana gelmesindeki sebeplerin insani boyutunu teşkil ediyor. Umarım bundan 10 yıl önce yaşadığımız bu felaketi ve sıkıntıyı Rabbim bir daha bize göstermez."

17 Ağustos 1999 yılında yaşanan depremde Gölyaka'da 105 vatandaş hayatını kaybetmiş, 400 vatandaş yaralanmış, bin 150 daire ve 400 işyeri hasar görmüş ve yıkılmıştı. Bu görüntülerin gösterildiği slayt gösterisi esnasındaysa o günleri yeniden hatırlayan vatandaşlar, duygulu anlar yaşadı.