Malzemeden çalan müteahhitlere binlerce dava açıldı

17 Ağustos 1999 günü saat 03.02'de meydana gelen ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından merkez üssü İzmit Gölcük olarak açıklanan 7.4 şiddetindeki deprem Düzce'de de derin yaralar açtı. Marmara depremi olarak da anılan deprem Düzce, Gölyaka, Cumayeri, Çilimli ve Gümüşova ilçelerinde can ve mal kaybına neden oldu. Toplam 270 kişinin hayatını kaybetti. 16 yıl önce hafızalardan hiçbir zaman silinmeyecek acılar yaşatan depremin bu kadar çok can kaybına yol açmasının sebebi olarak kaçak ve yönetmeliklere uygun olmayan yapıların yanı sıra ucuz maliyetli olması için malzemeden çalan müteahhitler gösterildi. Depremle yapım hatası gün yüzüne çıkan binaların müteahhitlerine binlerce dava açıldı. Bu davalar sadece Türkiye ile de sınırlı kalmadı.

 

8 kişi hakkını AİHM'de aradı

17 Ağustos Depremi sonucunda yakınlarını kaydeden 8 kişi, hakkını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde aradı. Bundan tam 10 yıl önce Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvuruda; yakınlarına mezar olan binayı yapan sorumlu şirketin eksik ve usule uygun olmayan (kötü) türden malzeme kullandığı iddia edilmişti. Bu suçlama Türk makamlarını da harekete geçirmiş ve şirketin ortağı ile 2 teknik uzman hakkında dava açılmıştı. Ancak zaman aşımı beraatleri ve soruşturmaya yönelik verilmeyen izinlerle geçen dava sonucunda sadece 2 kişi hakkında hüküm verilmişti. İşte bu dava süreci Türkiye'yi mahkum ettirdi.

 

Türkiye 128 bin Euro tazminat ödeyecek

AİHM yargıçları, Türkiye Cumhuriyeti'nin, sorumlulara karşı etkin soruşturma yürütemediği ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkıyla ilgili 2. maddesinin ihlal edildiği yönünde karar verdi. Mahkeme Türkiye'nin mağdurlara mahkeme masrafları dahil olmak üzere toplam 128 bin Euro tazminat ödemesine hükmetti. Sonucu emsal olarak nitelendirilen bu kararla Türkiye, 17 Ağustos için tazminat ödemeye mahkum edilmiş oldu.