Türkiye'deki 81 ilin 55’i birinci derece deprem bölgesinde ve nüfusumuzun yüzde 98’i deprem tehdidi altında... 1999 yılında depremin korkunç yüzüyle iki kez karşı karşıya kalan Düzce'de ağır yıkımlara ve üzerinden geçen 13 yıla karşın "Depreme hazırlıklı mıyız?" sorusu hala sorgulanıyor.
1-7 Mart arasındaki Deprem Haftası'nda bir kez daha depremlerden en az hasarla çıkabilmek için toplumun her kesimine büyük sorumluluklar düştüğü vurgulanıyor.
Her 4 afetten 3’ü deprem kökenli
Ülkemizde deprem bilincini arttırmayı hedefleyen 1-7 Mart arasındaki Deprem Haftası dolayısıyla Vali Adnan Yılmaz, bir mesaj yayımladı. Yılmaz, her 4 afetten 3’ünün deprem ya da deprem kökenli olduğunu söyleyerek, Düzce’nin aktif bir deprem kuşağı üzerinde 1. derecede tehlikeli deprem bölgesinde olduğunu belirtti.
Yılmaz, “Bu gerçeği göz önünde tutarak, yasal, idari ve uygulamaya dönük kararları ve tedbirleri almak devlet ve toplumun önümüzdeki süreçteki en büyük sorumluluğudur. Bu nedenle; halkımızın, öğrencilerimiz ve tüm kesimlerin afet ve acil durumlar konusunda bilinçlendirilmesi, karşılarına çıkabilecek olağanüstü durumlarda kendilerini koruyabilmelerinin yanı sıra ailesine ve çevresine yardım edebilmesinin sağlanabilmesi için 2013 yılında, AFAD Başkanlığı tarafından eğitim seferberliğine ilimizde devam edilmektedir. Deprem her an olabilir. Kayıp vermemenin, can vermemenin anahtarı, depreme dayanıklı yapıların imal edilmesidir. ”Deprem öldürmez bina öldürür“ Bu bilinçle el ele, işbirliği, gönül birliği özellikle adeta bir seferberlik anlayışı içerisinde hepimizin, tüm tarafların sorumluluğu bulunmaktadır.” Dedi. 

Haber: C. ÜSTÜNER