Bugün, Türk milletinin kaderini ve dünya tarihinin akışını değiştiren 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 105. yıldönümü ve Şehirleri Anma Günü… Bağımsızlık söz konusu olduğunda; kadın, erkek, genç ve yaşlı demeden yediden yetmişe vatanı için canını siper eden bir milletin 'Çanakkale Geçilmez' diyerek yazdığı destanın adı olan 18 Mart Çanakkale Zaferi, bütün dünya milletlerine örnek oldu. 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma günü dolayısıyla protokol tarafından mesajlar yayımlandı.

“Haklıların kazandığı, yüce ruhun adıdır Çanakkale”

Düzce Üniversitesi Rektörlüğü, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü mesajında şu görüşlere yer verdi:

“Dönemin en güçlü ordularına karşı göğüslerin siper edildiği, “Çanakkale Geçilmez” gerçeğinin tarihe yüz binlerce şehidin kanıyla yazıldığı, esaret altına girmektense ölmeyi tercih eden Türk Milletinin dünyaya meydan okuduğu, teknolojinin değil inananların ve haklıların kazandığı, yüce ruhun adıdır Çanakkale.

Yediden yetmişe, kadından erkeğe, vatan uğruna herkesin tek vücut olduğu, kendilerini medeni olarak nitelendiren; ancak kendinden olmayanları yok etmek için hayasızca saldıranlara dünya döndükçe unutamayacakları bir dersin verildiği yerdir Çanakkale.

“Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum.” emrine karşılık, 15 dakika sonra öleceğini bildiği halde halay çekerek cepheye giden delikanlıların, ölümü zaferleştirdikleri kutsal yerin adıdır Çanakkale.

Çanakkale Cephesi Anadolu halkına verdiği umut, azim ve kararlılıkla, Kurtuluş Savaşı’nın ilham kaynağını oluşturmuştur. Çanakkale, Türk ulusunun, bağımsızlık ve hürriyet söz konusu olduğunda ne denli kararlı ve kahraman olduğunu tüm dünyaya sonsuza dek hatırlatacak bir cephe olarak kalacaktır.

Canları karşılığında bize bıraktıkları bu cennet vatanı, ilelebet koruyarak, muhasır medeniyetler seviyesinin ilerisine taşımak için, doğruluktan ve dürüstlükten ayrılmadan her zaman sorumlulukla çalışmamız gerektiğini biliyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Düzce Üniversitesi olarak; milletimizin, tüm imkânsızlıklara rağmen milli birlik ve beraberlik bilinciyle bir bütün olarak vatanını, dinini ve değerlerini koruyacağını dünyaya gösteren Çanakkale Zaferimizin yıl dönümünü kutluyor; Çanakkale ruhunun artarak devam etmesini temenni ediyor, başta Çanakkale Kahramanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.”

“Büyük kahramanlarımızın bizlere en kıymetli armağanı ve emanetidir”

CHP Düzce İl Başkanı Haluk Demir de 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

CHP İl Başkanı Haluk Demir mesajında şu ifadelere yer verdi: “18 Mart Çanakkale Zaferi, milletimizin iradesinin, inancının, azminin, bağımsızlık mücadelesinin, kahramanlık ve fedakârlığının göstergesi olmakla birlikte, asla esaret altına alınamayacağının da ilanıdır. Üzerinde yaşadığımız topraklar; vatan ve bayrak sevgisiyle hiçbir fedakârlıktan çekinmeyen, korkusuzca şehitlik ve gazilik mertebelerine erişen büyük kahramanlarımızın bizlere en kıymetli armağanı ve emanetidir.

Bu vatana sahip çıkmak ve daha da kalkındırarak ileriye götürmek aziz şehitlerimize ve gelecek nesillerimize karşı ortak sorumluluğumuzdur. Çanakkale Zaferi'nin 105. yıldönümünde ‘Çanakkale Geçilmez’ sözünü şanlı tarihimize altın harflerle yazdıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanı uğruna canlarını feda eden, aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Ruhları şâd olsun.”

“Dur yolcu bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir”

MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu şunları kaydetti:

“18 Mart Çanakkale Zaferini kutluyor aziz şehitlerimizi minnet ve saygıyla anıyoruz. Dur yolcu bilmeden gelip bastığın bu toprak bir devrin battığı yerdir. 18 Mart 1915, Türk tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın yaradılış tarihidir. Zaferimiz kutlu olsun. Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin de dediği gibi 105 yıl önce düşmanı def ettik, bugün de virüsü inşallah bertaraf edeceğiz.”

“Bir kahramanlık destanı”

İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Er, mesajında, “1915 yılında Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde ülkemizin her şehrinden gelen vatan evlatları bu topraklar için canını ortaya koydular. Türk milleti Çanakkale’de tek yumruk olarak sayıca kendilerinden fazla olan güçlü devletlere boyun eğmediler. Vatanı ve istiklali için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayan Türk milleti, tarih boyunca gurur kaynağımız olan büyük zaferlere imza atmış, canı pahasına verdiği mücadelelerle başka milletlere de emsal olmuştur. Tarihte eşine az rastlanan bir kahramanlık destanı ve bir varoluş mücadelesi olan Çanakkale Zaferi ile Milletimiz; kendisini tarihten silmek isteyenlere imkânsızlıklara rağmen büyük bir ders vermiş ve tüm dünyaya 'Çanakkale Geçilmez' dedirtmiştir. Çanakkale, Mustafa Kemal Atatürk  gerçeğinin ortaya çıktığı yerdir. 'Yenilmez' denilen dünyanın en büyük emperyalist donanmasının yenildiği yerdir. Çanakkale dünya için önemlidir. Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümlerinde Türk ulusu olarak çok farklı duygular taşırız. Bizim için 18 Martlar vatan için ölen şehitlerin rahmetle anıldığı, bağımsızlık ruhunun ve Atatürk sevgisinin pekiştiği günlerdir. Bu duygu ve düşüncelerle şehitlerimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz.” ifadelerini kullandı

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Şahin, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Çanakkale Zaferini Dünya tarihine altın harflerle yazdıran kahramanları yetiştiren milletimiz, o kahramanların hatırasına yakışır nesilleri de elbette yetiştirmiştir, yetiştirmeye de devam edecektir. Bu şanlı zaferin Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasında da önemli bir yeri bulunuyor. 18 Mart Çanakkale zaferimiz, şanlı destanımızı Dünya’ya gösterdiğimiz tarihtir. Bizler bu vatan için canıyla, kanıyla savaşan ve feda eyleyen ecdadımızın aziz hatıralarını yaşatmak, emanetlerine sahip çıkmakla mükellefiz. Bu vatan toprakları, ülkesi için, bayrağı için, vatanı için, milleti için uğrunda hayatlarını kaybeden kahraman şehitlerimizin bizlere mirasıdır. Bu duygularla, Çanakkale Zaferi’nin 105. yılını kutlarken, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan için can veren aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyor, kahraman gazilerimizi minnetle yad ediyoruz"

“Çanakkale Savaşı göstermiştir ki; vatan ve bayrak için çarpan yürekler asla esaret altına alınamaz”

Düzce Harp Malülü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Ayhan Metin’in mesajı ise şu şekilde:

“Çanakkale Zaferi, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla bir milletin omuz omuza vererek üstlendiği büyük mücadelenin adıdır. Çanakkale, ismini Sevgili Peygamberimizden alan kahraman Mehmetçiğin, imanından aldığı güçle bütün dünyaya “Çanakkale Geçilmez” diye haykırdığı, tertemiz alnından vurulup toprağa düştüğü yerdir.

Yüreği sarsılmaz bir imanla dolu olanların, kalbi vatan aşkıyla çarpanların yedi düvele karşı bütün yokluk ve imkânsızlıklara rağmen, kazandığı zaferdir Çanakkale.

Çanakkale Savaşı bize bir kez daha göstermiştir ki; vatan ve bayrak için çarpan yürekler asla esaret altına alınamayacaktır. Yurdumuzun üstünde tüten en son ocak sönmeden, rengini şehidin kanından alan al bayrağımız inmeyecektir. Şehadetleri dinin temeli olan Ezân-ı Muhammedi hiçbir zaman dinmeyecektir.

Bu uğurda gerekirse nice canlar verilecek, ancak mabedimizin göğsüne nâmahrem eli değmeyecektir. Hakka tapan milletimizin birlik ve beraberliğine göz dikenler asla muvaffak olamayacaktır. Bu vesile ile bu toprakları bize vatan, düşmana mezar yapan başta Gazi M.Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.”