19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla, Düzce Protokolü’nün önemli isimleri kutlama mesajı yayımladı.

Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Keskin ile Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay, paylaştıkları mesajlarla günü anlam ve önemine dikkat çekti.

“İstiklal mücadelesinin başladığı gündür”

Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, 19 Mayıs’ın hakkındaki düşüncelerini şöyle açıkladı:

“19 Mayıs 1919, hür ve bağımsız yaşamayı şiar edinmiş Aziz Milletimizin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde, bütün olumsuzlukları bertaraf ederek, azim ve kararlılıkla başlattığı istiklal mücadelesinin başladığı gündür. Bu tarihi gün, umutların yeniden canlandığı, millet egemenliğine dayalı yeni bir devlet kurma fikrinin yeşerdiği gündür. İstiklal mücadelesine egemen olan ruh ve ecdadımızın azmi ve son yıllarda gerçekleştirilen büyük atılımların da katkısıyla 2023 hedeflerine ilerlemekte olduğumuz hâlihazırdaki süreçte de bizler için önemli bir ilham kaynağı olmaya devam etmektedir. Bu önemli günün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk gençliğine bayram olarak armağan edilmesi de büyük bir önem ifade etmektedir. Tarih boyunca toplumları ve devletleri ayakta tutan en büyük ve itici güç gençlik olmuştur. Bu nedenle, gençlerimizi kendine güvenen, donanımlı, bilgili, milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, demokrasiye inanan, çalışkan ve üretken insanlar olarak yetiştirmek en önemli görevimizdir. Bu duygu ve düşüncelerle, başta ulu önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum. Siz sevgili gençlerimizin ve bütün vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum.”

“Kurulan Cumhuriyetimiz, sizlere emanettir”

Başkan Özlü mesajında milli mücadele ateşinin yakıldığı 19 Mayıs 1919 tarihinin 100’üncü yılı olduğunu ve Türkiye’nin bu dönemde çağ atladığını belirterek “Gazi Mustafa Kemal’in, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışıyla başlayan, Cumhuriyetin ilanıyla neticelenen bağımsızlık mücadelesi, aziz milletimizin birlik ve beraberliğinden aldığı güçle hiçbir engel tanımayacağını tüm dünyaya ilan etmiştir. Bağımsızlığını koruma konusundaki azim ve kararlılığı sayesinde tüm zorlukların üstesinden gelen, her yaştan vatandaşıyla bir kahramanlık destanı yazan milletimiz, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ardından muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak için aynı şuurla mücadelesini sürdürmüştür. 100’üncü yılında yine aynı şuurla kutladığımız Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı adına da yaraşır bir biçimde, gençlerimizin Millet şuuru’nu en derinde hissetmesini sağlayacaktır. Gelecek nesiller, bu toprakların ne şartlarda kazanıldığını, Cumhuriyetimiz için ödenen bedelleri asla unutmamalıdır. Sevgili gençler, vatanını canından üstün tutan ecdadımızın verdiği mücadeleler ve büyük fedakarlıklar sonucu kurulan Cumhuriyetimiz, sizlere emanettir. Bu düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, tüm gençlerimizi, tüm vatandaşlarımızı en kalbi duygularımla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.

“Milletimizin yeniden ayağa kalkışının başlangıcıdır”

Türk milletinin ilk gün olduğu gibi bugün de milli mücadele ruhu ile yaşadığını vurgulayan MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, mesajını sürdürdü:

“Kutsal vatanın her bir köşesinin sonuna kadar savunulması ve milli egemenliğin tesis edilmesi hedefinin önemli tarihlerindendir 19 Mayıs. Milletimizin birlik ve beraberlik yürüyüşünün, bağımsızlık idealine ulaşma gayretinin ve yeniden ayağa kalkışının başlangıcıdır. Milli mücadele meşalesinin yakıldığı bu özel gün istikbalimizin emanetçileri olan gençlerimize ulu önderimizin armağanıdır. Ulu önder Atatürk “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” derken Türk gençliğine olan güvenini de anlatmıştır. Siz kıymetli gençlerimize düşen en önemli görev ise, Geçmişten aldığımız bu güçle sizlerden sonra gelen nesillere bugün olduğundan çok daha parlak, çok daha kalkınmış, çok daha gelişmiş, çok daha müreffeh bir ülke bırakmaktır. Ulu Önder Atatürk`ün vatanımızın bölünmez bütünlüğünün, birlik ve beraberliğinin inşası yolunda başlattığı Kurtuluş Mücadelesinin 100. yıl dönümünde, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.”

“Kendilerine bırakılan emaneti geleceğe emin adımlarla taşıyacaklar”

İl Başkanı Mustafa Keskin mesajında, “Gazi Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı bağımsızlık mücadelesi, tarihe gömülmek istenen bir milletin küllerinden tekrar doğuşu, özgür ve müreffeh yarınlara yürüyüşüdür. 19 Mayıs 1919’da tutuşturulan meşale, milletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma mücadelemizde yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir. Sevgili gençler, geçmişimizden aldığımız güç ve ilhamla ülke olarak hedeflerimize ilerlerken, en büyük güvencemiz sizlersiniz. Cumhuriyetin sarsılmaz emanetçileri olan gençliğimiz, tarihle bilimi, akılla vicdanı yoğurarak Gazi Mustafa Kemal’in kendilerine çizdiği yolda yorulmadan koşarak, kendilerine bırakılan emaneti geleceğe emin adımlarla taşıyacaklardır. Sizlerin umutla parıldayan gözlerinizde, coşkuyla çarpan kalplerinizde, aydınlık yüzlerinde, Kurtuluş Savaşımızı zaferle taçlandıran irade, kararlılık ve inancı görüyoruz. Bu duygularla başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu cennet vatan uğruna canını feda etmiş aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor ve bütün milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Milletimizin en kutsal ve en büyük zaferinin başlangıcı”

Düzce Barosu Başkanı Avukat Azade Ay ise mesajında şunları kaydetti:

“Türk halkının işgalci devletleri “Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile bozguna uğrattıkları Kurtuluş Savaşımızın, milletimizin en kutsal ve en büyük zaferinin başlangıcıdır 19 Mayıs günü… Bağımsızlık meşalemizin ateşlendiği bu günün 100. yıl dönümünde; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından şiar edinilen tam bağımsız, demokratik, laik ve çağdaş devlet ülküsünün, gençlerimize armağan edilen en önemli yol gösterici olduğu unutulmamalıdır. Gençlerimizin, Kurtuluş Savaşı mücadelesi ile küllerinden yeniden doğan milletimizin kurduğu çağdaş ve modern Türkiye'nin en hakikatli kazanımları olan demokrasi, laiklik ve hukuk devleti ilkelerinin korunduğu, insan onurunu, insan haklarını ilke edinmiş, kimsenin ötekileştirilmediği, hukuksuzlukların ve adaletsizliğin yaşanmadığı tam bağımsız Türkiye hedefinden asla sapmayacaklarına, her ne yaşanırsa yaşansın Cumhuriyete sahip çıkacaklarına dair inancımız tamdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de söylediği gibi, tüm iç ve dış düşmanlara karşı, adaletsizliğe ve haksızlıklara karşı mücadele için muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcuttur! Kurtuluş mücadelemizin başlangıcının 100. yılında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hakkari’den Edirne’ye, Adana’dan Trabzon’a, Misak-ı Milli sınırları dahilinde bu coğrafyayı bize vatan olarak bırakan tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyor, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramınızı Düzce Barosu adına kutluyorum.”

Haber: C.ÜSTÜNER