Muhalefet sıcak bakmıyor

Düzce Belediye Meclisi'nin Mayıs Ayı Toplantıları için hazırlanan gündem, 19 köyün mücavir alana dahil edilmesi için girişimlerin başladığını gösterdi. Kadıoğlu, Çerkez Taşköprü, Yeni Taşköprü, İstilli, Mahmure, Bahçeköy, Ozanlar, Otluoğlu, Turaplar, Küçükahmetler, Hacıahmetler, Pınarlar, Gökçeköy, Kirazlı, Paşaormanı, Eski Mengencik, Doğanlı, Büyükaçma ve Çalıcuma köylerinin mücavir alan sınırları içerisine alınması talebi hem muhalefette hem de 19 köyde şaşkınlık yarattı. Daha önceki toplantılarda ve açıklamalarda hiçbir şekilde bahse konu olmadığı için yeni mahalle hamlesinden haberdar olmadığını belirten MHP'li Belediye Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu, bu gelişmeye sıcak bakmadığını ifade etti. Yine köy iken mahalle yapılmak istenen yerleşim yerlerindeki muhtarların da konuya yeterince vakıf olmadığı bilgisi edinildi.

 

“Borçları yüzünden ödenek kesintiye uğruyor”

Kamuoyuna aniden gelen bu talep, 'Daha fazla ödenek' sağlama girişimi yorumlarını da beraberinde getirdi. MHP'li Meclis Üyesi Ercan Katırcıoğlu, Düzce Belediyesi'nin İller Bankası ve diğer kurumlara yüklü borcu olan belediyeler arasında yer aldığını hatırlatarak, kurumun bu sorunu yeni mahallerle aşmaya çalıştığı öne sürdü. Her ay düzenli olarak tüm belediyelere İller Bankası'ndan gönderilen ödeneğin belediyenin borçları yüzünden uzun süredir kesintiye uğradığını aktaran Katırcıoğlu, mahalle sayısını yükselterek gelen kaynağın arttırılmak istendiğini savundu. İller Bankası'nın mücavir alandaki kişi sayısına göre belediyelere ödenek gönderdiğini anımsatan Katırcıoğlu, “Şuan 145 bin civarındaki nüfusa göre kasasına para giren Düzce Belediyesi, talebin meclisten geçmesi halinde 19 mahalleden daha artı kaynak sağlayacak. Ancak sorumluluğundaki 56 mahalleye dört dörtlük hizmet götürüyor mu ki 19 köyü mahalle yapmaya kalkışarak, hizmet vermeyi vaad ediyor?” diyerek meclis gündemine taşınan talebi eleştirdi.

 

Mücavir alan da hizmet alanı da genişleyecek

Diğer yandan sorumluluğunda 56 mahalle bulunan belediyenin büyük ihtimalle bünyesine katılacak 19 mahalle ile hizmet alanı önemli ölçüde genişleyecek. Ulaşımdan çevre düzenlemesine, asfaltlamadan kanalizasyona, doğalgazdan çöp toplamaya kadar mahallelere bir çok alanda hizmet götüren Düzce Belediyesi'nin son olarak mahalleye dönüştürdüğü 7 köyle ilgili alt ve üst yapı çalışmalarının devam ettiği biliniyor. Yeni mahalle yapılmak istenen köylerin bazılarındaki en önemli sorunun kanalizasyon olması, ciddi bir altyapı çalışması gerekliliğini ortaya koyuyor.

56'dan 75'e yükseltilmek istenen mahalle sayısına ilişkin mücavir alanı genişletme talebinin İmar Komisyonu'na havale edilmesi sonrası Mayıs ayının 2. birleşiminde tekrar görüşmeye açılması bekleniyor.

 Haber : C. Üstüner