Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş, “Geoteknik ve deprem” konusu hakkında bilgiler verdi. Ateş, yapılarda zeminin iyileştirilmesinin önemi üzerinde durdu. Türkiye’nin dünyanın en önemli deprem kuşağında yer aldığına dikkat çeken Ateş, “Her an, her yerde deprem olabilir” dedi. Ateş, ayrıca insanların “Deprem oldu bir daha olmayacak” rehavetine kapılmaması gerektiğini belirtti.



Zemin etüdü olmazsa olma

Düzce için yeni bir deprem tarihi vermenin doğru olmayacağını belirten Ateş, “Bir noktada olmuşsa yine olacaktır.” dedi ve zemin etütü konusundaki hatalara dikkat çekti. Ateş, “ Zemin etüdü olmazsa olmaz. Doğru yapmak lazım. Ancak piyasada gerekli hassasiyeti göstermiyorlar. Otomatik sisteme geçilmesi lazım. İnsan faktörü en aza indirilmeli. Hata faktörü fazla.” ifadelerini kullandı.

Yapılaşma taşıma yükü yüksek yerlere kaymalı

Düzce’de alüvyon bir zeminin olduğuna işaret eden Ateş, burada meydana gelecek olan depremin şiddetinin daha çok hissedileceğini dile getirdi. Ateş, dikey yapılaşmayı savunduğunu ifade etti.

Ateş, “Düzce’de tarım alanlarının daha az olduğu taşıma yükü yüksek yerlere kaymak ve oralara yüksek yapı yapmak daha doğru. Ben yapılmaz diyenlere karşıyım. Adana'nın Ceyhan ilçesi Düzce’ye benziyor. Orada yapılıyorsa burada neden yapılmasın!” diye konuştu.

Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz

Ateş, ayrıca Düzce merkezde şuanda verilen kat izninin yeterli olduğunu da sözlerine ekledi. Ateş son olarak şunları kaydetti: “Depremle yaşamayı öğrenmeliyiz. Depreme dayanıklı binalar yapmalıyız. Bilinçlenmeli. Bölgenin risk haritasını belirlemeliyiz. İnşaat mühendisleri ile tanışmalı, bilimden faydalanmalıyız.”

Haber; S.KAŞKIR