Öncü TV’de her hafta çarşamba günü yayınlanan Cahit Üstüner’in hazırlayıp sunduğu İş’te Düzce programının bu haftaki konuğu Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin oldu. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın son yıllardaki gelişimi, projeleri, Düzce’ye kazandırdığı katma değerler, kamu sanayi üniversite işbirliği çalışmaları gibi birçok konuda Üstüner’in sorularını yanıtlayan Şahin, Düzce’nin ekonomik durumu ve ekonominin gelişimi için atılan adımlar hakkında da bilgiler verdi.

“Türkiye’de ilk kez C sınıfından A sınıfına yükselen oda olduk”

“Uzun yıllar meclis üyeliği yaptıktan sonra 2018 yılının nisan ayında TSO başkanı seçildiniz. Nasıl bir TSO hayaliyle başkanlığa aday olmaya karar verdiniz?” sorusuna Şahin şöyle yanıt verdi: “İlk önce kendimiz odanın Swot analizini (Bir kurumun güçlü ve yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat ve tehditleri saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir) yaptırdık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin akreditasyon değerlendirme kriterlerinde yer alan 102 tane kriter uyum sağlayarak “C” sınıfından “A” sınıfına yükseldik. Türkiye’de ilk kez C sınıfından A sınıfına yükselen oda olduk. Tabii buradaki eksikliklerimizi çıkarttık, ilk önce fiziki mekanımızı değiştirdik. Kendi eksikliklerimiz tespit ettik personelimiz 9 aya yakın iyi çalıştı çünkü biz hizmet sektörüyüz. Söz üyede etkinliği yaptık bunu da Türkiye’de ilk defa biz yapıyoruz. Niye başlattık şimdi herkes diyor ki “TSO ne yapıyor?é herhangi bir meslek grubunda herkese istek gönderiyoruz tüm üyelerimize gelin dertlerinizi orada anlatın. Bizler çalışma sistemi başlattık şimdi mevcut ortak olan sorunları bir araya getireceğiz çünkü bizde bunlarla beraber 5 yıllık kalkınma planını açıklayacağız. Esas buradaki amacımız o. Ben 9 il başkanına tek tek dosya yaptım, il başkanları toplantısına gittim Düzce’nin bütün verilerini koydum.”

72 sanayi kuruluşunda 2 bin 500’e yakın istihdam kazandırıldı

Göreve geldiklerinden bu yana Düzce’de kurulan sanayi kuruluşları ve bu kuruluşların sağladığı istihdam hakkında bilgiler veren Şahin, şunları kaydetti: “Sayın Valimiz Dr. Zülkif Dağlı ve Belediye Başkanımız Dr. Faruk Özlü ile birlikte Düzce’deki istihdamı arttırmak, ülkemizin 2023 vizyonunda yer alan ihracat hedeflerine katkı sağlayabilmek adına birçok yatırımcı ile temaslar kurduk. Bunun neticesinde de 72 sanayi kuruluşumuz bu dönemde ilimize yatırım yaptı ve 2 bin 500 kişilik bir istihdam oluştu.”

“Meslek Lisesi memleket meselesi”

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın Meslek Lisesi hassasiyeti olduğunun altını çizen TSO Başkanı Tuncay Şahin şu ifadeleri kullandı: “TOBB Başkanımızın her platformda dile getirdiği bir slogan var. Meslek Lisesi memleket meselesi. Biz yurt dışı ziyaretlerimizde gördük ki sadece bizim memleketimizin meselesi de değilmiş. Avrupa’da da bu konuda ciddi açık var. Düzce olarak yine sayın valimizin büyük destekleriyle Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile 6.5 Milyon TL’lik proje geliştirdik. Bu proje kapsamında Mesleki Yeterlilik Sertifikalandırma Merkezi oluşabilmesi için son teknolojiye sahip makine parkurları ve teknik donanımları okulumuza kazandırdık. İnşallah mart sonunda projemiz tamamlanmış olacak ve burada eğitim alan gençlerimize tüm dünyada geçerli olan sertifikalar vereceğiz.”

Kapanan firmalar ve ekonomik sorunlar

Cahit Üstüner’in Düzce’deki faaliyetlerini sonlandıran ve istihdam kaybına neden olan firmalarla ilgili sorusuna da yanıt veren Şahin şunları kaydetti: “Bir firmamız uluslar arası alanda aldığı operasyon durdurma kararı neticesinde tesisini Polonya’ya taşıdı. Oradaki arkadaşlarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde gittiklerinden dolayı çok memnun olmadıklarını öğrendik. Buradaki personel kalitesi, ham madde ve yan ürün tedariği noktasında Polonya’da sorunlar yaşadıklarını ifade ettiler. Yine bir firmamız da ihracattaki düşüş dolayısıyla küçülme kararı aldı. Bu gelişmelere yapabilecek bir şeyimiz yok. Onun haricinde ilimizde konkordato ilan eden firmalarımız dolayısıyla sıkıntıya giren bazı firmalarımız var. Bu konunun çözümü için de hem kamu kurumlarımız hem de ilgili firmalarımızla istişarelerimiz devam ediyor. 1. OSB’de sanıldığı gibi büyük boşluklar yok. Kapanan firmalarımızın yerlerine yenileri geliyor. Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durum dolayısıyla dalgalanmalar olsa da en kısa sürede toparlanacağımıza inancımız tam.”

“Projelerimizin tamamı Düzce’nin gelişimi için”

Oda bünyesinde ve dış paydaşlarla ortak yapılan projeler konusuna da değinen Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahini, şu ifadeleri kullandı: “Hem odamız bünyesinde hem de uluslar arası ortaklarımızla bu dönemde 20 proje geliştirdik. Bu projelerimizde amacımız üyelerimizi bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak ve uluslar arası pazarda daha fazla yer almalarına katkı vermek. Bu noktada yeni süreçte ihracat odaklı üyelerimizin turkishexporters.com ve eurocompass.com e-ticaret sitelerine üyelikleri, kullanımları ve buradan müşteri edinme yolları ile ilgili eğitimler, danışmanlık faaliyetleri vereceğiz. Projelerimizin tamamı Düzce’nin gelişimi için.”

Düzce’de 88 fabrikada 124 ülkeye ihracat yapılıyor

Düzce'nin ihracat rakamları hakkında da bilgiler veren Şahin, şöyle konuştu:“Geçen seneye göre ihracatı artan iller arasında Türkiye’de ikinciyiz. Bizim şehrimizde 124 ülkeye ihracat yapılıyor, 88 fabrikada. Bizim 13 tane yüzde 100 yabancı sermayeli fabrikamız var. Onlara göre bizim 300 milyon doların üzerinde resmi olarak şirketleri burada bulunanların ihracatı var ama fabrikası burada vergi dairesi İstanbul’da veya başka ilde olan firmalar var. Onlarla 1.4 milyar civarında biz bunların tüm verilerini çıkarttık. Yani Düzce’nin 1.5 milyar dolar civarında ihracat potansiyeli var.”

“Düzce’de iş beğenmeme ve kendini geliştirmeme sıkıntısı var”

Düzce’de işsizliğin azalması için TSO olarak yürüttükleri çalışmalardan bahseden TSO Başkanı Şahin, şunları kaydetti: “İki tane nokta var; birincisi iş beğenmemek, iki kendilerini geliştirmiyorlar. İş kulübünde biz kişiyi tanıtım eğitimi veriyoruz yani “senden bu olmaz, bu olur” diyoruz. Bir de her gencin ilgisini çektiği bir alan var mutlaka illa masa başı olacak diye bir şey yok. Yani Türkiye artık eski Türkiye değil çünkü 4.0 bitti yapay zeka geliyor. Dünyaya kendilerini hazırlamaları lazım bizim gençler kendilerini biraz geliştirmeleri lazım yani eğitim, yabancı dil, mesleği ile ilgili sertifikalardı çünkü sanayici en az masraflı en üst düzeyde kalifiyeli eleman arıyor.”

“Gümrük Müdürlüğü kurulmalı”

Düzce’de kurulması planlanan Gümrük Müdürlüğü’nün faydalarına değinen Şahin, “İhracatımız artacağı için esnafımıza, tüccarımıza, odamıza en artısı kişi başına düşen milli gelirdeki oranın artmasında ve devletten alacağımız destekler hepsi artacak.” dedi.

“Düzce’de ilk defa Ulusal Tarım Fuarı’nı biz yaptık”

Geçtiğimiz yıl mayıs ayında düzenlenen ve Düzce’de bir ilk olan Ulusal Tarım Fuarı’nı bu yıl haziran ayında gerçekleştireceklerini açıklayan TSO Başkanı Şahin, şu ifadelerde bulundu: “Düzce’de ilk defa Ulusal Tarım Fuarı’nı biz yaptık. Ben “Fuar yapacağız” dediğim zaman kimse inanmadı bana biz ilk yazdığımızda ret oldu ikinciyi yazdığımızda ben TOBB’dan hallettirdim. Sayın valimize fuar için geçen sene söz verdim. 500’e yakın firma katıldı, 5 bin ürünle 20 bin ziyaretçi geldi. 50 milyona yakın alışveriş oldu. Bu sene 4 Haziran- 7 Haziran’da yapacağız bunu da ulusal fuar takvimine yazdırdık bütün alt yapı çalışmalarını hazırladık izinlerimizi aldık inşallah bu sene daha güzel olacak. “Ben bunu yapacağım” dediğim zaman bana sadece meclisteki arkadaşlarım inandılar, onlara teşekkür ediyorum. Sayın Valim de “Yapabilecek misin Tuncay?” diye sordu bana “Yapacağım Sayın Salim” dedim. Bizim anlatamadığımız konu şu; Karabük, Kastamonu, Zonguldak, Bolu biz tam merkezdeyiz. Sağlık fuarı olur, macera fuarı olur, mobilya fuarı olur çünkü biz mobilya değil de ağaçta Türkiye’nin yüzde 100 ağacını biz üretiyoruz. Ciddi oranda biz üretiyoruz. Onun için fuar alanını ben çok önemsiyorum. Ama çeşitlendirebiliriz inşaat fuarı da olabilir.”

İşbirliği ve diyalog ön planda

Cahit Üstüner’in diğer birçok konuda sorduğu sorulara resmi istatistik rakamları ile cevaplar veren Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, hem kamu kuruluşları ile hem de üniversite ile hemen her konuda işbirliği ve diyalog halinde olduklarını belirterek Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, akademik ve ihracat odaklı çalışmalar konusunda tam destekleri olan sanayici iş insanlarımız ve hemen her konuda odanın çalışmalarına aktif şekilde katılan üyelere teşekkür etti.