Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) tarafından düzenlenen yürüyüşte 20 Mayıs Dünya Arı Günü kutlandı.
Yürüyüşe Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, DÜBİT Müdürü  Meral Kekeçoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.



‘Artık ulusal platformlarda tanınıyoruz’


Yürüyüş sonunda 15 Temmuz Şehitleri Parkında sergi düzenlendi. Sergi alanında konuşan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin şu ifadelere yer verdi:

“DAGEM sayesinde yapılan çalışmalarla artık biz ulusal boyuta geldik DAGEM sayesinde. Artık ulusal platformlarda tanınıyoruz, yaptığımız çalışmalarla referans gösteriliyor. Hem yurtdışından hem de yurtiçinden arayanlarımız oluyor. Bu hem yaptığımız çalışmalarla ilgili hem ürünlerimizle ilgili. Bu anlamda iyi bir yoldayız gibi görünüyor. Markalaşma sürecindeyiz zaten biliyorsunuz Yığılca Arısı da patentlendi. Bizim Düzce olarak diğer illerle rekabet etmemiz zor gibi. Hani miktar olarak üretimde değil de bizim daha ziyade Türkiye’yi yönlendirmede bir önder üniversite olabiliriz. Gerçekten de iyiyiz gördüğüm kadarıyla. İnşallah iyi olacak. Zaten arıları halkımız seviyor. Her halde dünyada sevilen 2 tane böcek var. Birisi arılar, diğeri de karıncalar. Hep bir kutsal algısı da var biliyorsunuz ki. Türkiye’de arıcılıkta baya baya iyi bir ülke biraz performansımız düşük. O yüzden çocuklarımıza arıların iyi bir canlı olduğunu, onların sadece sokan bir canlı değil de üretken, çalışkan ve biraz modernliklerini de ön plana çıkarmalarını öneriyorum.”



‘Arılar olmazsa yarınlar olmaz’


Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Meral Kekeçoğlu arılar olmazsa yarınlar olmaz diyerek konuşmasına şu sözlerle devam etti:

“Bugün 20 Mayıs Dünya Arı Günü. Arılar olmazsa yarınlar olmaz. Çiçekler solmasın arılar ölmesin sloganıyla yola çıktık. Amacımız arı farkındalığı oluşturmak. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki soframızda ki birçok meyve ve sebzenin döllenmesinde arı başrol oynuyor. Eğer arı olmazsa sebze olmaz, meyve olmaz. Arı olmazsa insan olmaz. Bu nedenle arı konusunda bir farkındalık oluşturalım dedik. Arıya ve çevreye karşı bir duyarlılık olsun dedik. Zaten Düzce arısıyla, arı ırkıyla ön plana çıktığı bir il. Eş zamanlı olarak Ankara’da da yine arı günleriyle ilgili etkinlikler devam ediyor. Gelecek senede inşallah 10. yıl kutlamalarını da Düzce’de yapmayı planlıyoruz.”

Haber: H. DURNA