2012 vatandaşı bir dizi değişiklik bekliyor. Bu değişikliklerin başını ise zamlar çekiyor. Yeni yılda vatandaşı bekleyen değişiklikler özetle şöyle:

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 5.91 ZAM

Asgari ücrete 2012 yılı ilk altı ayı için yüzde 5.91 ikinci altı ayı için ise yüzde 6.09 zam yapıldı.

YEŞİL KARTLILAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINIYOR

9 milyon 140 bin yeşil kartlı bugünden itibaren Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. Bu kapsamda yeşil kartlılara gelir testi uygulanacak ve geliri asgari ücretin 3'te birinden az olanların sağlık primini devlet ödeyecek.

ÖZEL HASTANELERE GİRİŞTE 9 HASTALIĞA ÜCRETSİZ TEDAVİ

Sosyal Güvenlik Kurumu ve özel hastaneler arasında imzalanan sözleşme bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Bu kapsamda SGK hastalara özel hastanede 9 durumda ücretsiz tedavi olma fırsatı yarattı. Aralarında kalp damar cerrahisi ve yeni doğan bakımı gibi sağlık hizmetlerinin bulunduğu liste de hastanelerin görünür bir yerine asılacak.

"HAL YASASI" YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Kamuoyunda "Hal Yasası" olarak bilinen Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, bugün yürürlüğe girdi. Hal Yasası'na göre, toptancı halleri; imar planlarında belirlenmiş alanlarda, halin sınıfına, büyüklüğüne ve işlem hacmine göre müzayede, depolama, tasnifleme ve ambalajlama tesisleri ile laboratuvar ve soğuk hava deposu gibi diğer asgari koşulları taşıyan projeler çerçevesinde, belediyeler veya büyükşehir belediyeleri tarafından kurulacak.

USTALARA SERTİFİKA ALMA ZORUNLULUĞU

1 Ocak'tan itibaren müteahhitlerin yaptığı her inşaat merkezden takibe alınacak. Eksik veya kusurlu iş yapan müteahhitler meslekten atılacak. 1 Ocak'tan itibaren inşaatlarda çalışan ustaların tamamı sertifikasyona tabi tutulacak. Bu şekilde ehliyetten uzak ve liyakatsiz personel çalıştırılmayacak. Pasaport , maktu harçlar ve damga vergisi tutarları da 1 ocak'ta yüzde 15 artacak.