1 yıl daha geride kaldı. Yeni yıla umutlar ve beklentilerle giren bir çok vatandaş gibi Düzce için de 2016 senesinin projelere kavuşma yılı olması isteniyor.

2015 yılı bekleyişlerle geçti

Bir çok önemli yatırımın 2016 yılına sarktığı Düzce'de geride kalan yıl beklemelere gebe oldu. Bir şehrin olmazsa olmazı kabul edilen modern terminal ile kültür-sanat aktiviteleri için büyük ihtiyaç olan kültür merkezi 2015 yılında hizmete açılamadı. Yıllardır Düzce'ye kazandırılması beklenen bu iki önemli projenin açılış tarihine yönelik Düzce Belediyesi'nden şubat ayına işaret ediliyor. Yine eksiklik olarak nitelendirilen Düzce Merkez'den TEM bağlantısı için de gözler 2016 yılında... Özellikle Beyköy'de konuşlanan organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren sanayicilerin dört gözle beklediği TEM bağlantısı için henüz bağlantı yolları dışında başlayan somut bir çalışma yok. Geçtiğimiz Kasım ayı içerisinde Düzce-Merkez TEM bağlantısı için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından alanda fiziki tespit çalışmaları başlatılırken Düzce Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise söz konusu alanlarda imar planlarının tamamlandığı bildirildi. Şehirlerarası otobüs terminalini de otobana bağlayacak olan projenin 2016 yılında büyük ölçüde yol katedeceği basına yansıyor.

Tarihi bile belliydi: 23 Nisan 2015

Artık dillere pelesenk olan bir yatırım da 300 yataklı devlet hastanesi... En yetkili mercilerden gelen açıklamalara karşılık hastane 2015'te kapılarını hastalara açmadı. 2014 yılında Düzce’yi ziyaret eden dönemin Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas, hastanenin 29 Ekim 2014 tarihinde bitirilmesini istemiş ancak müteahhitin yetiştiremeyeceklerini söylemesi üzerine tarih, 23 Nisan 2015’e ötelenmişti. Bugün gelinen noktada ise hastane, müteahhit tarafından 2015 yılının son günlerinde ancak tamamlanabildi ve bakanlığa teslim edildi. Yıllarca sorunlarla adından söz ettiren, işçi eylemlerine, müteahhit değişikliklerine ve çivi çakılmadan geçen aylara sahne olan 300 devlet hastanesine nihayet 2016 yılında kavuşulacak.

Katı atık depolama tesisi üzerinde kara bulutlar

Düzce Belediyesi'nin yer bulmada yaşadığı sıkıntılar ve yöre halkıyla girdiği hukuk mücadeleleri nedeniyle bir türlü hizmete sokamadığı katı atık depolama tesisi Yığılca yolu üzerindeki Hecinler mevkinin belirlenarak inşaatın başlaması ve 25 Kasım 2014 tarihinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun video konferans sistemiyle törene bağlanmasıyla açılmıştı. Ancak Düzce'nin bu beklenen yatırımında kara bulutlar eksik olmadı. Kokudan ve sinekten kapı açamadığını savunan civar köy sakinlerinin soluğu adliyede alması üzerine açılan dava sonucunda mahkeme tarafından tesisin faaliyetinin durdurulması yönünde karar aldı. Köy halkının iddiasına göre; mahkeme kararına karşılık tesiste hiç faaliyet durmazken 2016 yılında katı atık birliğinin gerekli şartları sağlayarak tesis için tekrar 'faaliyete geçebilir' oluru alması gerekiyor.

Kimliksiz kentleşme sorunu!

2016 yılı Düzce için projelere kavuşma yılı olmasının yanında kentleşme adına da önem taşıyor. Hangi alanda gelişmesi gerektiğine henüz karar verilememesi sonucu kimliksiz şehirleşmesi toplantılarla dahi irdelenen Düzce'de gelişme adına adımların artık hataya yer olmadan atılması gerekiyor. Uzmanlar tarafından şehir planlanırken bu zamana kadar yapılan yanlışların tekrarlanmaması ve şehrin doğru projelerle kentleşmesi gerektiği vurgulanıyor. İki büyük deprem sonrası il olan Düzce'de, 2'den 3'e, 3'ten 4'e şimdi ise 5-6'ya çıkması planları yapılan kat imar izni gibi kararların olumlu ve olumsuz yönleri tartışıladursun geleceği şekillendirmede büyük rol üstlenen karar mekanizmalarının konuları tüm yönleriyle ele alması ve söz sahibi kesimden görüş alması isteniyor.

Ankara'dan eli boş dönülmesin!

İl olduğundan bu yana Düzce'nin hak ettiği hizmetleri alamadığını sık sık dillendiren muhalefet cephesi, en önemli gerekçe olarak vekil ve idarecilerin Ankara'da tuttuğunu koparamamasını gösteriyor. Son yerel ve genel seçimlerde tulum çıkartan AK Parti'nin artık oylarının karşılığını Düzce halkına vermesi ve 2016 yılını yatırımlar yılına çevirmesi bekleniyor.

HABER;C.ÜSTÜNER