Orman ve Su İşleri, Çevre ve Şehircilik ve Maliye Bakanlıkları, 2-B arazilerinin ekonomiye kazandırılmasına ilişkin yasa taslağı üzerindeki çalışmaları sürdürüyor. Temel esasları büyük ölçüde belli olan düzenlemenin Ekim'den sonra Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor.

Taslağa göre Belediye mücavir alan sınırları içinde yapılaşma bulunan yerler, bina ve bahçe gibi kullanım alanlarıyla birlikte metrekare sınırlaması olmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.

100 dönüme kadar tarım arazileri de, sulu-kuru ayrımı yapılmaksızın hak sahiplerine doğrudan satılabilecek.

Özellikle çarpık kentleşmenin olduğu 2-B alanlarında uygulanması amaçlanan çalışma kapsamında devir, emlak vergisi metrekare birim değerleri üzerinden gerçekleştirilecek. Bu tip devirlerde, mevcut kentsel dönüşüm uygulamalarında olduğu gibi hak sahiplerine yeni inşa edilecek konutlarda daire verilecek.

2-B'lerde hak sahipliği için süre şartı aranmayacak. Kadastro kayıtlarında ''kullanıcı'' görünenler, hak sahibi olarak kabul edilecek.

2-B'ler, ilk aşamada kadastro ve güncelleme işlemleri tamamlanan ve büyük bölümü sahil şeridinde yer alan aralarında Düzce’nin de bulunduğu 36 ilde satışa çıkarılacak.

Haber; S. KAŞKIR